Här kommer dagens tredje inlägg. Tänkte att jag skulle uppdatera den hela två dagar gamla projektplanen. Det finns två skäl för detta. Det första är att mitt slutdatum har skjutits upp till runt påsklovet då Thomas har erbjudit sig att läsa igenom min uppsats innan jag skickar in den. Det är osäkert hur lång tid det tar för honom att göra detta, och därför kommer jag inte kunna sätta något definitivt slutdatum för arbetet, utan bara ett förväntat ungefärligt datum, vilket troligen blir veckan efter påsk (v.15). Det andra skälet jag har för att uppdatera projektplanen är att även "gammal planering" ska finnas med, d.v.s. vad jag utfört tidigare under arbetets gång. Denna information fanns inte i min förra plan då jag tagit bort sådan info allt eftersom jag uppdaterat gamla planer. Så den måste läggas till. Dessutom kände jag att jag behövde göra projektplanen mer översiktlig och inte så detaljerad som de tidigare planerna varit. Med andra ord behövdes det en ny projektplan! Förhoppningsvis är denna den sista jag gör innan arbetet är klart.
Här under ses resultatet av minst en halvtimmes genomgångar av både gamla och nya inlägg här i bloggen (tänk vad bloggen är bra alltså!):
Innehåll
|
Beskrivning
|
Syfte
Frågeställning
Avgränsning
|
Syftet med undersökningen är att med hjälp av data kopplad till ringmärkningsområdet Industriängarna i Stenungsund undersöka fågelarten gransångare.
Avsikten är att undersöka de aktuella fåglarna utifrån ålder, vinglängd, vikt, fettklass och ruggningsstadium vid tillfället för fångsten, samt det datum och klockslag de infångades. Målet är att även återfynd av fåglar med anknytning till Industriängarna undersöks, liksom att undersöka om det går att urskilja mönster för kön och underart. Intentionen är dessutom att antalet fångade gransångare mellan olika år jämförs för att se om man kan urskilja en förändring över åren.
Detta breda syfte ger ett flertal frågeställningar, vilka preciserar undersökningens omfattning. Hur ser åldersfördelningen ut hos de gransångare som fångats på Industriängarna? Hur lång är vinglängden hos de infångade individerna? Hur mycket väger fåglarna vid fångsttillfället? Hur ser fördelningen av gransångare ut med avseende på fettklass? Finns det samband mellan vikt och fett samt tid på året hos de fångade individerna? Hur inverkar vinglängden på vikten? Hur ruggar gransångaren? Hur ser gransångarens flyttningsvanor ut? Hur har individer förändrats från märkningstillfället till återfångsttillfället? Finns det några tydliga skillnader mellan honor och hanar samt mellan olika underarter? Har en förändring skett vad gäller de fångade gransångarna över åren?
Undersökningen avgränsas till att omfatta en fågelart, gransångare, som undersöks utifrån data insamlad i samband med ringmärkning. All data som rör gransångare är avgränsad till individer som har anknytning till Industriängarna i Stenungsund, antingen genom att de märkts eller kontrollerats genom återfångst i området. Det tidsintervall som ringmärkning på gransångare bedrivits på Industriängarna är 1992-2012 och samtidigt det intervall som avgränsas i den här undersökningen.
|
Metod
Material
|
Använda mig av insamlad information (data) om gransångare under de år som ringmärkning bedrivits på Industriängarna. Tänkt att sammanställa olika tabeller och diagram över gransångare i arbetet, som huvudsakligen ska vara skriftligt.
Information om arten gransångare, fågelflyttning, ruggning, Industriängarna och även om ringmärkning måste inhämtas för att slutsatser ska kunna dras ur arbetet. Denna information hämtas från olika källor, såsom böcker, internet och expertkunskap från Thomas.
Ska även använda mig av egna foton/skisser i mitt arbete.
|
Tidsplan
|
sommarlovet – bestämma ämne för projektarbetet, kolla upp framtida ev. källor om ämnet
v.34-40 förarbete – få respons på arbetet, börja smått med förberedelser, faktaletande, ringmärkning v.41-46 uppehåll på grund av privata skäl v.47-50 återuppstart, uppdatering av blogg och faktaletande v.51-52 inhämtning av data, överblickning av datan, litteraturstudier v.1-3 litteraturstudier, fixa foton, sortering av rådata, skrivande av uppsats v.4-7 presentation av data (diagram), skrivande på uppsats, framförande av muntlig presentation (delredovisning) v.8-11 presentation av data, skrivande på uppsats v.12-13 presentation av data klar, uppsatsskrivandet färdigt, hela arbetet klart; skickas in till Thomas Liebig (ornitolog) v.14-15 får tillbaka arbetet som ses över och slutförs för att sedan skickas in till handledaren |
Presentation
Redovisning
|
Vetenskaplig uppsats
Kort muntlig presentation redan gjord torsdag v.7 |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar