söndag 17 mars 2013

Lägesrapport


Här under kommer en lägesrapport, så som min situation ser ut nu:

  1. Projektplanen: Redogör för processen, alltså hur du kommit fram till projektet så som det ser ut nu. Vad har varit enkelt eller svårt med att skriva i projektplanen?
Från början funderade jag ut vad jag ville ha för projektarbete och kom till slut fram till att jag ville göra ett arbete som är kopplat till ringmärkning eftersom det är ett stort intresse och något som är lite annorlunda, och detta ville jag utnyttja. Jag valde att ha jobba med fågelarten gransångare eftersom den inte funnits i Västsverige tidigare, så jag tyckte den verkade intressant att undersöka. Jag bestämde tidigt att göra ett skriftligt arbete eftersom jag inte tror att så många skulle orka lyssna på något som handlar om en studie av en nästan okänd fågelart under någon längre tidsperiod…

Sedan kom jag igång med att leta reda på framtida bakgrundskällor för mitt arbete och jag lånade böcker på biblioteket. Dessutom kom jag fram till att en skriftlig uppsats nog var det bästa sättet att redovisa på, för arbetet blir ganska omfattande och upplägget passar delarna i mitt arbete bra. Det passar bra för vetenskapliga ämnen. I början av arbetets gång (och även innan jag bestämt ämne) var jag även med vid ringmärkning och fotograferade mycket.

Sedan kom en period med uppehåll i arbetandet när jag hade mycket omkring mig och fick skjuta upp slutdatumet. När jag sedan tog tag i arbetet igen skrev jag ny projektplan och hämtade in data för mitt arbete. Sedan såg jag till att helt fastställa syfte, frågeställning och avgränsning för arbetet. Började lite mer att läsa på bakgrundsinfo och fixade bilder jag kunde använda mig av i mitt arbete. Dessutom sorterade jag upp materialet (ringmärkningsdata) och började skriva på arbetet. Samtidigt som jag fortsatte att skriva på det började jag även sammanställa data och göra diagram. Slutligen har jag gjort en muntlig delredovisning av mitt arbete och just nu är jag i det stadiet att jag har kommit en bra bit med mina diagram och kommit en bit på själva uppsatsen. Bakgrunden är snart färdigskriven, diagrammen jag gjort (och håller på med) är stor en del av resultatet och jag har en del funderingar om vad jag ska diskutera i diskussionen.

Det som varit svårt med projektplanen är att det är svårt att planera så långt i förväg – man vet inte innan vilka veckor som kommer vara mest hektiska i skolan (med andra skoluppgifter) och sedan kan oförutsedda saker hela tiden hända, vilket även skedde för mig. Under själva arbetet hittills så tycker jag det svåraste har varit att komma på ett bra sätt att presentera resultatet jag kommit fram till i diagram. Det som varit enkelt är själva skrivandet, då jag känner att jag vet mycket om både ämnet och har ganska koll på att skriva vetenskapliga texter.

  1. Tänk igenom syftet. Jobbar du efter syftet? Har du ändrat syftet?

Nej, jag tycker det övergripande syftet är bra: ”Syftet med undersökningen är att med hjälp av data kopplad till ringmärkningsområdet Industriängarna i Stenungsund undersöka fågelarten gransångare.” Detta har varit själva kärnan i mitt arbete och utifrån det har jag formulerat ett bredare syfte och flera frågeställningar. Men det jag känner är att det har blivit ett väldigt stort syfte och framför allt många frågeställningar. Jag borde kanske ha avgränsat mig lite mer.

  1. Har du fått avgränsa arbetet?
Jag har gjort lite avgränsningar, men jag borde nog gjort ytterligare eftersom arbetet blir väldigt stort och täcker in flera områden. Jag känns som om det kommer bli för mycket för att jag tydligt ska kunna dra slutsatser och diskutera kring alla resultat.

  1. Fungerar metoden? Har den behövt ändras, varför i så fall?
Min metod har i princip varit densamma under hela arbetet, fast jag har självklart använt mig av flera olika. Kortfattat kan jag säga att jag först varit med på plats vid ringmärkningen och framför allt tagit mycket foton men även tagit kontakt den vägen (se frågan under). Sedan har jag gått över på att läsa in mig på mitt ämne och skaffa mig kunskap om det. Samtidigt som detta har jag tagit mer kontakt och fått ringmärkningsdata från Industriängarna den vägen. Dessa data har jag sedan undersökt och sammanställt i diagram och tabeller. Dessutom har jag under hela arbetets gång skrivit en loggbok, senare i form av en blogg. Självklart har jag även skrivit på själva arbetet och hittat passande bilder. Dessutom jag har även hunnit med en muntlig delredovisning av mitt projekt.

  1. Hur har det gått med kontakter utifrån? Problem som uppstått? Hur har du blivit bemött?
Jag tycker det har funkat bra med kontakter utifrån. Thomas Liebig som är den som jag kunnat bolla idéer med och han har även hjälpt mig få ut allt material för min undersökning. Dessutom har han hjälpt mig att få svar på frågor och kontaktat ringmärkningscentralen för att jag skulle få lite data som han inte själv hade hemma. Det enda som kanske var lite mindre bra var att det tog lång tid innan jag kunde få ringmärkningsdatan, men samtidigt hade han mycket annat att göra då och han har tagit sig mycket tid att hjälpa mig så jag är mer än nöjd. Jag är jättetacksam för att han har stöttat mig så!

  1. Hur har det gått med att skriva loggbok? Om det inte har funkat så bra, varför har det inte gjort det? Några bra saker med loggboken?
Loggbok har gått ganska bra att skriva. Jag skrev nämligen saker redan under sommaren. Själva bloggen startade jag ganska sent, så det var ganska synd för det tog en tid att komma igång med den. Men tycker det är ett väldigt smidigt sätt att få ner all information – lätt att hitta inlägg och sortera upp dem samtidigt som ens handledare lätt kan läsa i den utan att man behöver hålla på att skicka en massa dokument över mail. Bra med loggbok eftersom man lätt kan gå tillbaka och se vad man gjort samtidigt som man reflekterar över sin process under arbetets gång.

  1. Har du bokat och varit på handledning? Hur har det funkat? Om inte; Varför?
Tycker det har funkat bra och jag känner att jag både fått lite hjälp med frågor men kanske främst att jag kunnat stämma av hur jag ligger till. Handledningar är bättre än bloggen när det gäller kontakt med handledaren tycker jag, för man kan lättare få mer respons öga mot öga.

  1. Tycker du att du har lagt ner det arbete som krävs för projektarbetet? Om inte varför då?
Jag känner att jag lagt ner många timmar på mitt projektarbete, men jag borde lagt ner ännu mer tycker jag eftersom det är ett så stort arbete. Helst så skulle jag kommit igång tidigare med vissa delar – men jag är ändå nöjd med vad jag hittills presterat. Självklart skulle jag ha velat komma längre än vad jag gjort nu, då jag ligger ganska så mycket efter i min tidsplanering (se nästa fråga).

  1. Hur ligger du till just nu? Följer du tidsplaneringen?
Min första tidsplanering var mycket översiktlig och den följde jag inte sådär jättebra, men jag sköt ju sedan upp mitt arbete och då gjorde jag en bättre och mer hållbar tidsplanering. Alla senare tidsplaneringar har jag sedan följt ganska bra i början men sedan har jag hamnat efter. Just nu borde jag uppdatera min projektplan eftersom den inte stämmer så bra. Det som jag märkt är att jag hela tiden överskattat min egen förmåga att arbeta effektivt – ett problem jag har är att jag är något av en tidsoptimist.

  1. Hur går du vidare nu? Nästa steg?
Nästa steg nu är att jobba på för fullt för att hinna bli klar i tid. Just nu ska jag koncentrera mig på att skriva klart bakgrunden och sedan på att göra klart diagrammen, så att jag sedan kan skriva resultat och diskussion.

  1. Tips och tankar som kan hjälpa dig vidare och som kan vara till gagn för de andra!
Har nog inte så originella tips. Mitt första är att man ska se till att komma igång med arbetet så tidigt som möjligt, då flyter allt på bättre och det blir troligen inte lika stressigt när det börjar dra ihop sig mot slutet. Mitt andra är att det är viktigt att man väljer ett ämne som är intressant, då blir man motiverad. Jag känner att mitt ämne har fått mig att vilja arbeta på det och det har gjort det hela lättare. Om man väljer något intressant så skjuter man troligen inte på det lika mycket och jag tror även att resultatet blir bättre. Sedan så tror jag även att det ger en mycket om man låter någon annan kika lite på arbetet och kommentera det under processen, och det har jag tänkt mig att se om jag hinner med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar