onsdag 27 mars 2013

Diagrammen nästan klara!

Inget inlägg på några par dagar, så här kommer en uppdatering:

Sedan i lördags har jag i princip blivit klar med mina diagram, även om jag har lite problem med hur jag ska presentera vissa saker på bästa sätt. Speciellt frågeställningen "hur har individer förändrats från märkningstillfället till återfångsttillfället?" är inte så lätt att besvara fullt ut, delvis eftersom det är lite svårt att presentera data på ett passande sätt. Men får se om jag hittar ett bra sätt att presentera datan. Annars så går den att väva in i andra delar av mitt arbete.

Det här diagrammet visar förutom fördelning av olika månader även hur antalet har förändrats mellan olika år. Jämför med diagrammen här som bara visar hur andelen fåglar fångade per månad har förändrats mellan olika år. Det negativa med denna typ av diagram är dock att små andelar inte syns lika tydligt, men jag tycker nog det är värt det om det istället tydligt visar antal. Det gör att olika år (tidsintervall) lättare går att jämföra.

Det här linjediagrammet visar antalet fångade gransångare mellan juli och november 1992-2001. Under den här tidsperioden var antalet individer av rasen collybita mycket lågt (jämför diagrammet längst ner i detta inlägg). Alla fåglar fångade innan september borde anses vara collybita, senare fåglar borde nästan uteslutande tillhöra den nordliga rasen abietinus. Diagrammet visar att flyttningen hos nordliga gransångare når sin topp under första halvan av oktober.

Fåglar fångade mellan maj och augusti bör tillhöra rasen collybita då de nordliga gransångarna inte flyttat än. Därför visar det här diagrammet samtidigt beståndsutvecklingen av rasen collybita i området runt Industriängarna mellan åren 1992 och 2012.

Linjediagrammet ovan visar hur antalet fångade fåglar under försommar/sommar och under höst skiljer sig åt under perioden. Den här typen av diagram visar tydligt förändringar och skillnader över tid.

Förutom att ha gjort en hel del diagram så har jag även gjort lite tabeller och figurer. Figurerna visar återfynd hos olika gransångare. Dessutom har jag lagt in förklaringar till de olika fettklasser och ruggningsstadium som jag använder mig av i mitt arbete. Men jag vet ännu inte i vilken del av arbetet de ska ligga.

Detta är en av de figurer jag gjort. Denna visar hur individen RU9035 flyttat under hösten 2012. Den ringmärktes i juli på Industriängarna och kontrollerades i oktober på Danmarks sydligaste udde. Pilen visar avståndet fågelvägen och inte nödvändigtvis exakt hur fågeln flugit.

Detta var lite kortfattat vad jag gjort innan idag. Lite senare ikväll kommer ett inlägg om vad jag gjort idag, så kika in då. :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar