söndag 31 mars 2013

Påskaftons och påskdagens arbete

Hej igen!

Har inte bara ätit godis och påskpysslat, utan har faktiskt fått gjort ännu lite mer på mitt projektarbete. Nu börjar det likna något och jag känner att arbetet börjar lida mot sitt slut. Igår skrev jag en hel del på resultatet, vilket jag även gjort idag. Rusultatdelen är nästan klar, men den behöver lite finslipning. Dessutom har jag idag börjat skriva lite smått på diskussionen. Imorgon satsar jag på att bli klar! Då ska jag skicka in arbetet till Thomas, och sedan har jag gjort mitt tills jag fått tillbaka det och allt ska kollas igenom. Känns bra att allt snart är färdigt! :)

Denna gransångare, SP 0530, är en av få gransångare som blivit könsbestämda (är en hona). Dessutom har hon kontrollerats två gånger under sitt liv. Det här är den andra gången, den 4 september 2010.

fredag 29 mars 2013

Långfredagens arbete

Hej igen!

Idag har jag inte jobbat speciellt mycket på arbetet, men det har åtminstone blivit ett par timmar. Under dem har jag skrivit mer på resultatet, och nu har jag även börjat skriva på själva texten. Har dock fortfarande lite diagram/tabeller att lägga in, men den delen är i princip klar nu. :) Blev tyvärr inte klar med skrivandet av resultatet, men det får jag hoppas att jag blir imorgon istället! :) Jag ska försöka att uppdatera bloggen imorgon så att man kan se vad jag fått gjort.

Men fram tills vi hörs igen, GLAD PÅSK! :D

torsdag 28 mars 2013

Skärtorsdagens arbete

Hej!

Idag har jag arbetat med resultatet av mitt arbete igen. Nu är nästan alla diagram inlagda och har skrivit om de flesta. Det som nu saknas är att skriva själva texten till resultatet och att lägga in och skriva om de diagram/figurer som saknas. Sedan är jag klar med den delen av arbetet! :) Förhoppningsvis blir jag klar med det imorgon. Det skulle varit väldigt bra, för måste ju skriva diskussionen med. Har skrivit ner lite tankar till den här och var, men måste ju samla dem och analysera lite mer ingående. ;) Men förhoppningsvis ska det gå bra och jag hoppas att jag hinner med en del imorgon! Nu ska jag i alla fall sova, så hörs imorgon.

Ha en bra påskhelg!

Nu håller gransångarna på att anlända till Sverige! Fåglarna är tydliga vårtecken. Foto: Nick Ford
Bildkälla

Börjat skriva på resultatet

Okej, det blev visst inget inlägg igår kväll. Jag glömde av tiden lite när jag satt med mitt arbete faktiskt. Men fick i alla fall mycket gjort, så det är jag glad över! Gjorde ännu ett litet diagram och har börjat lägga in diagram/tabeller i själva uppsatsen och skriva om dem. Har faktiskt lagt in en stor del, men det är några som återstår (inklusive de som jag är mest osäker på hur jag ska göra med). Men i vilket fall som helst känns det bra att se att det händer något med arbetet, då blir man motiverad! Annars kan jag väl säga att min motivation inte varit lika hög som tidigare, kanske för att jag fått en liten överdos av gransångare, statistik och skrivande det sista? ;) Och sen blir jag lite skräckslagen av att se hur antalet sidor på rapporten ständigt växer... Undrar vad sidantalet ska sluta på? För tillfället ligger det på 26 sidor (men 6071 ord, så diagrammen tar upp mycket utrymme)!

Det senaste diagrammet. Det visar hur stor andel av fåglarna som har en vinglängd mindre än 60 mm. Dessa borde främst vara honor då ingen av de undersökta honorna hade en vinglängd som översteg 59 mm. Att fördelningen blir förhållandevis jämn stöder teorin om att honor ska ha kortare vinglängd, främst under 60 mm.

Men det känns som om slutmålet börjar bli möjligt att se framför sig och det kommer att kännas väldigt skönt när det här arbetet är avklarat. Så många timmar som jag har lagt ner på det måste det ju bli bra? Eller...? Jag ska göra mitt bästa in i det sista nu! :)

onsdag 27 mars 2013

Diagrammen nästan klara!

Inget inlägg på några par dagar, så här kommer en uppdatering:

Sedan i lördags har jag i princip blivit klar med mina diagram, även om jag har lite problem med hur jag ska presentera vissa saker på bästa sätt. Speciellt frågeställningen "hur har individer förändrats från märkningstillfället till återfångsttillfället?" är inte så lätt att besvara fullt ut, delvis eftersom det är lite svårt att presentera data på ett passande sätt. Men får se om jag hittar ett bra sätt att presentera datan. Annars så går den att väva in i andra delar av mitt arbete.

Det här diagrammet visar förutom fördelning av olika månader även hur antalet har förändrats mellan olika år. Jämför med diagrammen här som bara visar hur andelen fåglar fångade per månad har förändrats mellan olika år. Det negativa med denna typ av diagram är dock att små andelar inte syns lika tydligt, men jag tycker nog det är värt det om det istället tydligt visar antal. Det gör att olika år (tidsintervall) lättare går att jämföra.

Det här linjediagrammet visar antalet fångade gransångare mellan juli och november 1992-2001. Under den här tidsperioden var antalet individer av rasen collybita mycket lågt (jämför diagrammet längst ner i detta inlägg). Alla fåglar fångade innan september borde anses vara collybita, senare fåglar borde nästan uteslutande tillhöra den nordliga rasen abietinus. Diagrammet visar att flyttningen hos nordliga gransångare når sin topp under första halvan av oktober.

Fåglar fångade mellan maj och augusti bör tillhöra rasen collybita då de nordliga gransångarna inte flyttat än. Därför visar det här diagrammet samtidigt beståndsutvecklingen av rasen collybita i området runt Industriängarna mellan åren 1992 och 2012.

Linjediagrammet ovan visar hur antalet fångade fåglar under försommar/sommar och under höst skiljer sig åt under perioden. Den här typen av diagram visar tydligt förändringar och skillnader över tid.

Förutom att ha gjort en hel del diagram så har jag även gjort lite tabeller och figurer. Figurerna visar återfynd hos olika gransångare. Dessutom har jag lagt in förklaringar till de olika fettklasser och ruggningsstadium som jag använder mig av i mitt arbete. Men jag vet ännu inte i vilken del av arbetet de ska ligga.

Detta är en av de figurer jag gjort. Denna visar hur individen RU9035 flyttat under hösten 2012. Den ringmärktes i juli på Industriängarna och kontrollerades i oktober på Danmarks sydligaste udde. Pilen visar avståndet fågelvägen och inte nödvändigtvis exakt hur fågeln flugit.

Detta var lite kortfattat vad jag gjort innan idag. Lite senare ikväll kommer ett inlägg om vad jag gjort idag, så kika in då. :)


lördag 23 mars 2013

Inte (tillräckligt) mycket gjort idag tyvärr...

Hej!

Här kommer ett sent inlägg som jag tänkte skulle ge lite klarhet i vad som skett idag.

Och tyvärr är det inte så mycket. Eller ja, i alla fall inte om man jämför med vad jag BORDE ha hunnit med idag. En vanlig dag hade det varit ganska mycket arbete, men jag skulle verkligen ha behövt göra mer idag. Jag jobbade ungefär 7 timmar med arbetet totalt tror jag, men under de timmarna var jag tyvärr inte så effektiv. Först satt jag och fixade med referenser till arbetet alldeles för länge och kom knappt någonstans (de är lite kluriga tycker jag). Sedan satt jag med data som handlade om ruggning, och det gick bättre även om det tog lite tid att komma igång med det. Är i alla fall nöjd med de diagram jag faktiskt fick gjort till slut!

Såhär blev diagrammen till slut! PJM står för post juvenile moult (ungfågelruggning) och delas in i 7 olika stadier, där 0 betyder att ruggningen inte påbörjats och 6 betyder att den är slutförd. Med hjälp av cirkeldiagram kan man lätt få en överblick över hur fördelningen av olika ruggningsklasser ser ut under olika månader. Det tycker jag ger en bra bild om vad som är vanligt förekommande varje månad.

Som man kan se är det en väldigt stor skillnad mellan månaderna augusti och september. Det sker en total omställning från det att det under augusti är vanligast förekommande att ruggningen inte påbörjats till det att det är vanligast att fågeln är färdigruggad. Intressant! Detta blir en diskussionsfråga, och jag har redan lite funderingar på hur det kan ligga till.
Imorgon blir det till att fortsätta göra diagram. Får se hur många jag hinner, känner att jag verkligen måste bli klar med dem snart. Idag borde jag hunnit göra mer och jag ligger efter i min egen planering. Så måste se till att försöka ta ikapp lite imorgon!

Ha en skön kväll så hörs vi kanske imorgon? ;)

fredag 22 mars 2013

Blogginlägg, blogginlägg...

Något mer som gjorts idag förutom tre nya blogginlägg?

Sanningen är att dessa tagit upp mycket tid, och det har gjort att jag inte hunnit med allt på min personliga planering. Men trots allt är 4 av 5 punkter avklarade idag, och det måste ju ändå anses som ganska bra. Men detta betyder att det blir desto mer att göra imorgon, så då får jag allt se till att jobba på!

De fyra saker jag fick gjort idag som jag skulle göra enligt min planering var att jag hade handledning (se förra inlägget), pratade kort med Thomas Liebig i telefon, skrev klart om Industriängarna i bakgrunden (egentligen gjordes detta i princip klart redan igår) och skrev en fullständig källförteckning över källorna till bakgrunden med undantag för några källor som jag fortfarande är lite osäker på hur de bör refereras (detta får bli ett av morgondagens många projekt). Samtalet med Thomas gick på ca 5 minuter och handlade bara om några korta frågor om Industriängarna jag glömt ställa igår plus en annan fråga som rörde arbetet (den senare handlade om jag fick använda bilder på Thomas i mitt arbete – trodde allt att det var okej men man måste ju alltid fråga om sådant ändå). Jag fick ett tillfredsställande svar på alla frågor med undantag för en snabbfråga om Industriängarna (hur många arter har fångats i området?) som Thomas inte var helt säker på, även om han trodde att det var 88 st. Men han har ju informationen någonstans så jag kanske kan få den informationen en annan dag, kan kanske skicka ett mail eller nåt om det. Annars så är det inte livsavgörande information, även om den är intressant.

Det jag inte hann med idag var att göra ett diagram om eller på annat sätt visa hur ruggningen hos gransångare på Industriängarna ser ut. Allt skrivande här på bloggen har tyvärr tagit upp för mycket tid, och även källförteckningen har varit tidskrävande. Men får försöka hinna med det imorgon istället.

Så, nu avslutar jag detta fjärde inlägg idag (!) med att säga god natt. Själv ska jag i alla fall sova nu, det tycker jag allt jag förtjänar efter allt arbete. :)

Senaste och förhoppningsvis sista projektplanen!

Hej!

Här kommer dagens tredje inlägg. Tänkte att jag skulle uppdatera den hela två dagar gamla projektplanen. Det finns två skäl för detta. Det första är att mitt slutdatum har skjutits upp till runt påsklovet då Thomas har erbjudit sig att läsa igenom min uppsats innan jag skickar in den. Det är osäkert hur lång tid det tar för honom att göra detta, och därför kommer jag inte kunna sätta något definitivt slutdatum för arbetet, utan bara ett förväntat ungefärligt datum, vilket troligen blir veckan efter påsk (v.15). Det andra skälet jag har för att uppdatera projektplanen är att även "gammal planering" ska finnas med, d.v.s. vad jag utfört tidigare under arbetets gång. Denna information fanns inte i min förra plan då jag tagit bort sådan info allt eftersom jag uppdaterat gamla planer. Så den måste läggas till. Dessutom kände jag att jag behövde göra projektplanen mer översiktlig och inte så detaljerad som de tidigare planerna varit. Med andra ord behövdes det en ny projektplan! Förhoppningsvis är denna den sista jag gör innan arbetet är klart.

Här under ses resultatet av minst en halvtimmes genomgångar av både gamla och nya inlägg här i bloggen (tänk vad bloggen är bra alltså!):

Innehåll

Beskrivning

Syfte
Frågeställning
Avgränsning





Syftet med undersökningen är att med hjälp av data kopplad till ringmärkningsområdet Industriängarna i Stenungsund undersöka fågelarten gransångare.

Avsikten är att undersöka de aktuella fåglarna utifrån ålder, vinglängd, vikt, fettklass och ruggningsstadium vid tillfället för fångsten, samt det datum och klockslag de infångades. Målet är att även återfynd av fåglar med anknytning till Industriängarna undersöks, liksom att undersöka om det går att urskilja mönster för kön och underart. Intentionen är dessutom att antalet fångade gransångare mellan olika år jämförs för att se om man kan urskilja en förändring över åren.

Detta breda syfte ger ett flertal frågeställningar, vilka preciserar undersökningens omfattning. Hur ser åldersfördelningen ut hos de gransångare som fångats på Industriängarna? Hur lång är vinglängden hos de infångade individerna? Hur mycket väger fåglarna vid fångsttillfället? Hur ser fördelningen av gransångare ut med avseende på fettklass? Finns det samband mellan vikt och fett samt tid på året hos de fångade individerna? Hur inverkar vinglängden på vikten? Hur ruggar gransångaren? Hur ser gransångarens flyttningsvanor ut? Hur har individer förändrats från märkningstillfället till återfångsttillfället? Finns det några tydliga skillnader mellan honor och hanar samt mellan olika underarter? Har en förändring skett vad gäller de fångade gransångarna över åren?

Undersökningen avgränsas till att omfatta en fågelart, gransångare, som undersöks utifrån data insamlad i samband med ringmärkning. All data som rör gransångare är avgränsad till individer som har anknytning till Industriängarna i Stenungsund, antingen genom att de märkts eller kontrollerats genom återfångst i området. Det tidsintervall som ringmärkning på gransångare bedrivits på Industriängarna är 1992-2012 och samtidigt det intervall som avgränsas i den här undersökningen.

Metod
Material




Använda mig av insamlad information (data) om gransångare under de år som ringmärkning bedrivits på Industriängarna. Tänkt att sammanställa olika tabeller och diagram över gransångare i arbetet, som huvudsakligen ska vara skriftligt.
Information om arten gransångare, fågelflyttning, ruggning, Industriängarna och även om ringmärkning måste inhämtas för att slutsatser ska kunna dras ur arbetet. Denna information hämtas från olika källor, såsom böcker, internet och  expertkunskap från Thomas.
Ska även använda mig av egna foton/skisser i mitt arbete.

Tidsplan

sommarlovet – bestämma ämne för projektarbetet, kolla upp framtida ev. källor om ämnet

v.34-40 förarbete – få respons på arbetet, börja smått med förberedelser, faktaletande, ringmärkning

v.41-46 uppehåll på grund av privata skäl

v.47-50 återuppstart, uppdatering av blogg och faktaletande

v.51-52 inhämtning av data, överblickning av datan, litteraturstudier

v.1-3 litteraturstudier, fixa foton, sortering av rådata, skrivande av uppsats

v.4-7 presentation av data (diagram), skrivande på uppsats, framförande av muntlig presentation (delredovisning)

v.8-11 presentation av data, skrivande på uppsats

v.12-13 presentation av data klar, uppsatsskrivandet färdigt, hela arbetet klart; skickas in till Thomas Liebig (ornitolog)

v.14-15 får tillbaka arbetet som ses över och slutförs för att sedan skickas in till handledaren

Presentation
Redovisning

Vetenskaplig uppsats
Kort muntlig presentation redan gjord torsdag v.7

Om diskussionen

Hej där!

Har inte skrivit så mycket här på bloggen om vad jag tänkt mig diskutera i arbetets diskussion, även om jag självklart hela tiden har haft tankar om det. Därför tycker jag det är dags att presentera lite hur jag tänker runt diskussionen.

Väldigt övergripande så kan jag ju säga att diskussionen kommer att handla om att analysera resultatet av mitt arbete (främst diagram) utifrån den information som står i bakgrunden i arbetet. Jag ser bakgrunden både som något som ska ge en en uppfattning av ämnet och något som utgör grunden för att man ska kunna tolka resultatet  (är ju ett naturvetenskapligt arbete och detta arbetssätt är ju inte så ovanligt inom området...). Dessutom ska självklart även eventuella felkällor tas upp och diskuteras liksom tankar om hur arbetet kunde gjorts bättre. Slutsatserna dras självklart även i denna del av arbetet, även om all fakta presenterats i resultatet och bakgrunden (med fakta i resultatet menar jag själva undersökningen). Om det passar kommer jag även skriva lite om hur jag hur arbetet påverkat mig och liknande. Annars så lämnar jag sådana tankar åt PM:et senare.

Här under visas ett exempel på hur ungefär jag tänkt föra diskussioner kring mitt resultat:


Detta diagram visar åldersfördelning hos alla gransångare som fångats på Industriängarna som blivit åldersbestämda. n=879
Detta diagram kan jag diskutera utifrån att jag vet att dödligheten bland unga gransångare är extremt hög, nämligen ca 80%. Den höga dödligheten bland ungfåglar (och även vuxna) leder till att många ungar behöver födas varje år för att gransångaren som art ska kunna fortleva – en gransångarhona kan lägga 4-8 ägg två gånger om året. En majoritet av de fåglar som ingår i det här diagrammet är fångade efter gransångarnas häckningstid, då populationen är som maximal för arten och till stor del består av just ungfåglar. Den åldersfördelning som resultatet visar är därför inte så förvånande, utan ganska trovärdig.

Det finns dock felkällor. En felkälla är att alla fåglar som någon gång kontrollerats på Industriängarna har varit äldre än 1K (d.v.s. inte årsungar utan äldre, 2K+). Dessa har ingått i resultatet två gånger eller mer, vilket gör att andelen gamla fåglar troligen är något överskattad. En annan möjlig felkälla är att vissa individer kan ha blivit felbedömda vad gäller ålder. Om denna felkälla förekommer så saknar den nog dock någon större betydelse för resultatet då detta troligen är ovanligt. Det skulle också hypotetiskt kunna vara så att unga och äldre fåglar har olika stora tendenser att fångas. Slumpen är även den en felkälla i mitt arbete, men den borde inte spela alltför stor roll vad gäller det här resultatet då antalet fåglar som fångades var 879 st, vilket är ett ganska högt tal. Men det hade självklart varit ännu bättre om underlaget innehållit ännu fler fåglar – då skulle slumpen fått mindre spelrum.


Tänkte få in ett inlägg till idag om vad jag åstadkommit under resten av dagen, så kika gärna in senare!

Today so far!

Här kommer en liten uppdatering om vad som hänt än så länge idag med mitt projektarbete:

Eftersom jag varit i skolan hela dagen är det inte så konstigt att jag inte hunnit arbeta så mycket på mitt projektarbete. Men har faktiskt skrivit lite på det, på källförteckningen (med betoning på lite). Men detta betyder inte att jag inte fått något gjort, för hade nämligen en handledning. Den var inte stressad som den förra (men att den förra var stressad beror nog främst på mig själv eftersom jag var sen till den...) utan istället hade vi gott om tid att prata igenom allt som jag ville ta upp och även lite till. Jag tycker mötet fungerade väldigt bra och är verkligen nöjd med det. Det vi diskuterade var först hur en projektplan utformas och det räckte med att bara följa mallen som jag använt, man behöver inte skriva om programmålen eller om källkritik eller liknande i den, vilket jag undrat om man borde innan. Den behöver tydligen inte vara så detaljerad, vilket min har varit (har inte vetat hur detaljerad den bör vara innan). Det går bra att "klumpa ihop veckor" och skriva översiktligt om vad som skett under dessa. En viktig sak som jag fick reda på är dock att planen ska innehålla alla veckor sedan arbetet påbörjades. Det betyder att även veckor som redan passerats ska finnas med i planeringen, och det har jag faktiskt missat. När jag uppdaterat min projektplan har jag tagit bort de veckor som inte varit aktuella. Så nu behöver jag tydligen uppdatera min projektplan igen. ;)

Förutom att prata om projektplaner så pratade vi även lite snabbt om min eventuella muntliga presentation (har lite svårt att släppa den alltså) och kom fram till (igen) att jag inte behöver göra någon. Som Niclas sa det så har jag ju tillräckligt att göra ändå. Själv vet jag det men har ändå lite svårt att släppa det, även om det nu känns som om det faktiskt räcker för mig att bara göra klart det skriftliga och sedan vara färdig med projektarbetet. Har ju faktiskt redan haft en muntlig presentation och även om jag gärna hade haft en till (hade ju kommit på så bra idéer inför den!) så HAR jag faktiskt tillräckligt mycket annat att göra ändå. Och dessutom så är arbetet ganska så omfattande som det är.

Vidare så nämnde jag även vad Thomas sagt igår om att läsa igenom mitt arbete och frågade om det var okej att jag då skulle kunna få lämna in det senare, och det var det allt. Niclas höll med om att det var en bra idé att låta någon som kan mycket om ämnet titta igenom det, så den idén ska jag köra på! Ska meddela Thomas det idag tänkte jag samtidigt som jag frågar honom några frågor som jag glömde av att ställa igår (3 av 4 gäller småfrågor som jag glömde av under intervjun, vilket jag faktiskt upptäckte lite senare under kvällen).

Slutligen så pratade vi under handledningen även om antalet diagram och bilder i projektarbetet och dessutom lite om mina frågeställningar (igen). Vad gäller diagram tycks det inte göra något om de blir många, de är ju en del av min ganska omfattande undersökning. Skulle nog ändå varit svårt att ha få diagram till så många frågeställningar, varav vissa kräver en del statistik för att kunna besvaras. Att jag har en hel del bilder i arbetet verkar inte heller vara något större problem, utan det är snarare positivt om dessa berikar texten och är kopplade till den. Förutom detta pratade vi även lite snabbt kring PM:et som jag ska skriva efter att arbetet är färdigt. Jag kunde skicka in det lite efter själva arbetet och det var inte så noga med ett exakt datum, utan bara det blev klart lite efter det egentliga projektarbetet. Jag behöver inte heller skriva om det i projektplanen, så det är skönt att inte behöva tänka på det i alla fall. :)

Om jag ska sammanfatta dagen så här långt så kan jag säga att jag som sagt är väldigt nöjd med handledningen. Den var mycket bra och jag fick svar på alla mina frågor (de jag för tillfället hade) och kände att jag fick uppmuntran att fortsätta jobba på. Det kändes som om jag fick mycket positiv feedback och det gör mig glad och bättrar på mitt självförtroende. När andra tror att ens arbete ska bli bra och är uppmuntrande blir man verkligen motiverad att arbeta på!

torsdag 21 mars 2013

Oväntat mycket gjort denna torsdag...!

Hej igen!

Jag fick faktiskt gjort oväntat mycket arbete idag. Enligt min planering skulle jag "prata med Thomas" och inte så mycket mer. Egentligen så hade jag tänkt att träna, men pratade med Thomas så länge igår att jag missade fotbollsträningen. Så förutom detta hann jag även med att skriva klart inledningen till arbetet, samt att börja skriva på metod och källkritik. Även infon jag fick om Industriängarna skrev jag in i själva arbetet så den delen är nästan helt klar. Dessutom tog jag ännu ett beslut om källhänvisningar i mitt arbete – jag har beslutat att endast skriva fotnoter som referenser, och ingen extra källförteckningen då fotnoterna redan ligger i slutet. Fotnoterna får då bara innehålla lite mer information än vanligt.

Sist men inte minst har jag även fixat lite med bilder till arbetet. För tillfället är filstorleken på mitt arbete 3,1 MB (av maximalt 10 MB – om den är större än så går den inte att skicka). Men om jag inte lägger in alltför många bilder ska det nog inte vara någon fara med det då Excelfilerna (som innehåller diagram och tabeller) inte tycks ta så stor plats.

Skönt kan jag säga att det är att ligga före i sin planering tack vare att jag missade min träning och istället kunde plugga. :) Imorgon blir det till att prata med Niclas och så får vi se hur jag ska göra med arbetet. Skulle verkligen varit bra om Thomas hade läst igenom det innan jag skickar in det och hade uppskattat att få ett par extra dagar att jobba på så arbetet blir bättre gjort.

Imorgon kan det hända att jag får uppdatera projektplanen, men här under kommer den som den ser ut för tillfället (d.v.s. i princip samma som igår):

Innehåll

Beskrivning

Syfte
Frågeställning
Avgränsning





Syftet med undersökningen är att med hjälp av data kopplad till ringmärkningsområdet Industriängarna i Stenungsund undersöka fågelarten gransångare.

Avsikten är att undersöka de aktuella fåglarna utifrån ålder, vinglängd, vikt, fettklass och ruggningsstadium vid tillfället för fångsten, samt det datum och klockslag de infångades. Målet är att även återfynd av fåglar med anknytning till Industriängarna undersöks, liksom att undersöka om det går att urskilja mönster för kön och underart. Intentionen är dessutom att antalet fångade gransångare mellan olika år jämförs för att se om man kan urskilja en förändring över åren.

Detta breda syfte ger ett flertal frågeställningar, vilka preciserar undersökningens omfattning. Hur ser åldersfördelningen ut hos de gransångare som fångats på Industriängarna? Hur lång är vinglängden hos de infångade individerna? Hur mycket väger fåglarna vid fångsttillfället? Hur ser fördelningen av gransångare ut med avseende på fettklass? Finns det samband mellan vikt och fett samt tid på året hos de fångade individerna? Hur inverkar vinglängden på vikten? Hur ruggar gransångaren? Hur ser gransångarens flyttningsvanor ut? Hur har individer förändrats från märkningstillfället till återfångsttillfället? Finns det några tydliga skillnader mellan honor och hanar samt mellan olika underarter? Har en   förändring skett vad gäller de fångade gransångarna över åren?

Undersökningen avgränsas till att omfatta en fågelart, gransångare, som undersöks utifrån data insamlad i samband med ringmärkning. All data som rör gransångare är avgränsad till individer som har anknytning till Industriängarna i Stenungsund, antingen genom att de märkts eller kontrollerats genom återfångst i området. Det tidsintervall som ringmärkning på gransångare bedrivits på Industriängarna är 1992-2012 och samtidigt det intervall som avgränsas i den här undersökningen.

Metod
Material




Använda mig av insamlad information (data) om gransångare under de år som ringmärkning bedrivits på Industriängarna. Tänkt att sammanställa olika tabeller och diagram över gransångare i arbetet, som huvudsakligen ska vara skriftligt.
Information om arten gransångare, fågelflyttning, ruggning, Industriängarna och även om ringmärkning måste inhämtas för att slutsatser ska kunna dras ur arbetet. Denna information hämtas från olika källor, såsom böcker, internet och ev. expertkunskap från Thomas.
Ska även använda mig av egna foton/skisser i mitt arbete.

Tidsplan

v.12
ons – skriva klart bakgrund
tors – prata med Thomas
fre – handledning, skriva om Industriängarna, fixa diagram om ruggning och flyttning
lör – fixa diagram om återfångst och om honor/hanar samt underarter
sön – fixa färdigt diagram och skriva resultat
v.13
mån – skriva resultat
tis – skriva diskussion
ons – skriva klart diskussion
tors – skriva sammanfattning och källförteckning, titta igenom arbetet
fre – lämna in arbete!
v.14 Vara klar med PM!

Presentation
Redovisning

Vetenskaplig uppsats och ev. kortare muntlig presentation av ämnet för en mindre grupp (ev. för akademielever efter lovet?)

Intervju

Hejsan!

Nyss pratade jag med Thomas Liebig i telefon. Därmed kan jag bocka av det som jag tänkt mig åstadkomma idag, och därför är jag på väldigt bra humör. Återigen ligger jag faktiskt FÖRE i min egen tidsplanering! Man får njuta så länge det varar.... Det jag gjorde var att intervjua Thomas om ringmärkning på Industriängarna och om själva platsen. Det hela tog ca 50 minuter och jag fick allt material jag önskade, i alla fall inget mer jag kommer på som jag glömt fråga för tillfället. Efter själva intervjun diskuterade vi även lite annat kring arbetet, t.ex. om en viss gransångare jag fotograferat i somras var en hona eller inte. Thomas erbjöd sig även att läsa igenom mitt arbete efter att jag skrivit klart det, innan jag skickar in det. Det tycker jag är oerhört snällt av honom! Skulle verkligen uppskatta om någon som kan ämnet riktigt bra kan kommentera det och säga till om det finns några fel i uppsatsen! Men han hinner inte titta på det innan påsklovet, inte ens om jag skulle skicka in arbetet idag (vilket inte skulle vara möjligt då det är långt ifrån klart) då han har mycket annat han sysslar med eller som han uttryckte det idag "alltid har många bollar i luften". Så om det ska gå måste jag nog be om att få skicka in arbetet lite senare än planerat. Men tänkte prata med Niclas om det imorgon, tillsammans med lite andra saker.

Thomas nämnde även en annan sak som jag tyckte lät väldigt rolig. Det var att när han läste mitt arbete och om han skulle tyckte det var väldigt bra kunde han rekommendera att jag skickade in det till någon svensk tidskrift om fåglar och kanske få den publicerad. Skulle varit väldigt kul men låter nästan för bra för att vara sant. Fast hoppas kan man ju alltid!

De frågor som jag förberedde innan intervjun kommer här nedan, och jag fick svar på alla och lite mer därtill:

* Hur mycket ringmärktes de första åren jämfört med vad som skedde på senare år? Var det 1991 som ringmärkningen påbörjades på Industriängarna?
* Under vilken tidsperiod pågår ringmärkning på Industriängarna varje år?
* Hur länge har CES pågått i området?
* Fångas även fåglar i de ”vanliga näten” under våren?
* När tillkom ringmärkningsboden?
* Hur skulle du beskriva miljön som finns där idag?
* Har miljön vid Industriängarna förändrats med tiden?
* Bandspelare med inspelade läten används ej vid CES?

Dessa frågor speglar det jag vill att bakgrundsinformationen om Industriängarna ska innehålla. Var väldigt nöjd med intervjun och tycker att samtalet gav mycket. Dessutom uppskattar jag all hjälp och engagemang jag fått från Thomas sida och tycker att samarbetet fungerar utmärkt! Titta in senare för ytterligare ett inlägg som kommer berätta mer om vad jag hittat på idag.

onsdag 20 mars 2013

Äntligen klar... eller nästan i alla fall

Hejhej!

Idag så har jag suttit med projektarbetet hela dagen, vilket innebär sådär drygt 10 timmar. Men är inte så farligt som det låter, jag hade det ganska bra tycker jag. För jag blev ÄNTLIGEN KLAR MED MIN BAKGRUND. Eller ja, klar med allt förutom den lilla del som handlar om Industriängarna, men behöver mer fakta för den och tänkte ringa till Thomas om det imorgon. Men annars så är bakgrunden helt klar faktiskt! :D Känns väldigt bra, för en gångs skull höll jag faktiskt min egen planering...! Så tänkte allt göra ett par inlägg så småningom där man kan läsa om mer om arten gransångare och om ringmärkning för att man ska förstå lite mer av den här bloggen. Men det är inte något prioriterat, utan bara en extragrej jag troligen kommer få göra i efterhand. Men det gör jag faktiskt så gärna, för har jobbat så mycket med både projektet och den här bloggen så jag tycker den ska vara så bra som möjligt. Även efter att arbetet är slutfört. :)

Här en söt bild på en juvenil gransångare, ser ut som en som nyss hoppat ur boet. Den är en av de bilder jag lagt in i mitt arbete idag. Sen får den vara med här på bloggen eftersom den är så väldigt söt och fina bilder dör ju inte bloggen av. :) Fotograf: Sergey Yeliseev
Bildkälla

Men tro det eller ej, idag har jag till och med kommit längre än jag i min egen planering förväntade mig! Har faktiskt jobbat mer med själva layouten i arbetet och lagt in lite passande bilder, och har dessutom förminskat de flesta av de som redan sedan tidigare låg i dokumentet. På så sätt har jag fått en filstorlek som är 1/5 av den tidigare. Liten skillnad där... Som det ser ut nu så går den till och med att skicka via mail (tror att filer upp till 10 MB går att skicka) men är orolig för att det i slutändan ändå inte kommer gå eftersom jag ska lägga in en massa diagram och så med. Men det får jag väl se då (eller ja, ganska snart kanske?). Min förhoppning är att det ska gå att lösa på något sätt. Om jag kan skicka in arbetet via mail kommer jag nämligen att ha i alla fall en extra dag på mig att få klart mitt arbete. Och mer tid hade jag ju inte dött av. ;)

Imorgon kommer jag knappast hinna göra mycket alls på mitt arbete, men ska hinna med en liten intervju med Thomas och se om jag kan få svar på lite slutliga frågor för arbetet. Om han är hemma vill säga, annars blir det till att jobba vidare med mina söta små diagram. Men ska se om jag inte kan få till ett inlägg imorgon om hur jag tänkt att min diskussion ska se ut, så att jag får gjort det innan jag börjar skriva den. :) Jag vill bara tillägga att för tillfället är arbetet 15 sidor långt, varav 8 sidor är bakgrund (inklusive bilder). Är lite nyfiken på vad arbetet kan tänkas sluta på för sidantal?

Har förresten gjort en ny projektplan såhär på slutet. Förhoppningsvis kan jag hålla den, men jag är inte helt övertygad om det... Tidsplaneringen jämfört med denna förra har genomgått lite radikala förändringar eftersom den här är skriven för en tidsperiod av knappt tre veckor och innehåller då mycket mer detaljer. Det var nödvändigt att göra en ny plan eftersom den förra höll jag inte tidsplaneringen så bra i.... Jag har lagt upp den här på det sätt som faller sig naturligt: jag ska först bli klar med diagrammen (och skriva det lilla som saknas på bakgrunden) innan jag går alltför mycket in i resultatet och diskussionen. Sedan ska jag slutligen skriva klart sammanfattningen och källförteckningen samt snygga till hela arbetet och sist men inte minst titta igenom det. Här under kommer planeringen för den närmaste tiden (ca en vecka kvar nu bara!!!):

Innehåll

Beskrivning

Syfte
Frågeställning
Avgränsning





Syftet med undersökningen är att med hjälp av data kopplad till ringmärkningsområdet Industriängarna i Stenungsund undersöka fågelarten gransångare.

Avsikten är att undersöka de aktuella fåglarna utifrån ålder, vinglängd, vikt, fettklass och ruggningsstadium vid tillfället för fångsten, samt det datum och klockslag de infångades. Målet är att även återfynd av fåglar med anknytning till Industriängarna undersöks, liksom att undersöka om det går att urskilja mönster för kön och underart. Intentionen är dessutom att antalet fångade gransångare mellan olika år jämförs för att se om man kan urskilja en förändring över åren.

Detta breda syfte ger ett flertal frågeställningar, vilka preciserar undersökningens omfattning. Hur ser åldersfördelningen ut hos de gransångare som fångats på Industriängarna? Hur lång är vinglängden hos de infångade individerna? Hur mycket väger fåglarna vid fångsttillfället? Hur ser fördelningen av gransångare ut med avseende på fettklass? Finns det samband mellan vikt och fett samt tid på året hos de fångade individerna? Hur inverkar vinglängden på vikten? Hur ruggar gransångaren? Hur ser gransångarens flyttningsvanor ut? Hur har individer förändrats från märkningstillfället till återfångsttillfället? Finns det några tydliga skillnader mellan honor och hanar samt mellan olika underarter? Har en   förändring skett vad gäller de fångade gransångarna över åren?

Undersökningen avgränsas till att omfatta en fågelart, gransångare, som undersöks utifrån data insamlad i samband med ringmärkning. All data som rör gransångare är avgränsad till individer som har anknytning till Industriängarna i Stenungsund, antingen genom att de märkts eller kontrollerats genom återfångst i området. Det tidsintervall som ringmärkning på gransångare bedrivits på Industriängarna är 1992-2012 och samtidigt det intervall som avgränsas i den här undersökningen.

Metod
Material




Använda mig av insamlad information (data) om gransångare under de år som ringmärkning bedrivits på Industriängarna. Tänkt att sammanställa olika tabeller och diagram över gransångare i arbetet, som huvudsakligen ska vara skriftligt.
Information om arten gransångare, fågelflyttning, ruggning, Industriängarna och även om ringmärkning måste inhämtas för att slutsatser ska kunna dras ur arbetet. Denna information hämtas från olika källor, såsom böcker, internet och ev. expertkunskap från Thomas.
Ska även använda mig av egna foton/skisser i mitt arbete.

Tidsplan

v.12
ons – skriva klart bakgrund
tors – prata med Thomas
fre – skriva om Industriängarna, fixa diagram om ruggning och flyttning
lör – fixa diagram om återfångst och om honor/hanar samt underarter
sön – fixa färdigt diagram och skriva resultat
v.13
mån – skriva resultat
tis – skriva diskussion
ons – skriva klart diskussion
tors – skriva sammanfattning och källförteckning, titta igenom arbetet
fre – lämna in arbete!
v.14 Vara klar med PM!

Presentation
Redovisning

Vetenskaplig uppsats och ev. kortare muntlig presentation av ämnet för en mindre grupp (ev. för akademielever efter lovet?)


Tips:
För mer foton på arten, besök ARKive och NaturePhoto. The Internet Bird Collection har förutom bilder även videor och inspelade läten av gransångare.


tisdag 19 mars 2013

Uppsatsskrivande

Hej! :)

Idag (måndag) blev det mer skrivande på uppsatsen, och nu har jag skrivit klart om ruggning och fågelflyttning och håller på att skriva om gransångaren som art. Har nog jobbat ungefär 9 timmar med det idag och det tycker jag är bra jobbat! :) Snart är jag klar med bakgrunden helt och det känns bra. Men har fortfarande en del att göra när det gäller resultatet och sedan diskussionen, men ska som sagt jobba på så bra som det går så får jag se hur långt jag kommer med det. Borde förresten uppdatera min projektplan, men det får bli ett projekt för morgondagen tillsammans med att komma så långt som möjligt med skrivandet på bakgrunden. På onsdag vill jag ha hunnit skriva klart bakgrunden helt så att jag sedan kan fortsätta arbeta på diagrammen och få klart resten av arbetet innan påsk. :) Tycker det är kul nu när jag verkligen känner att det börjar bli något av mitt arbete! Speciellt när lite bilder kommer in i det tycker jag det är roligt och ser fint ut.

Ha det så bra så ska jag försöka få in ett inlägg till imorgon!

söndag 17 mars 2013

Vad blev gjort idag då?

Hej igen!

Här kommer dagens tredje inlägg. Tänkte nämna vad jag gjort idag på mitt projektarbete. Kan säga att jag ägnat en del tid åt att försöka få lite ordning på data som inte ville arbeta med mig och så har jag skrivit på min uppsats. Allt har nog tagit ungefär fem timmar skulle jag tro. På uppsatsen fick jag skrivit lite på avsnittet Industriängarna (jag måste ringa Thomas och få lite mer info om det eftersom det inte är så lätt att hitta information om ämnet på annat sätt) och så fick jag skrivit klart avsnittet om fågelflyttning. Men kom även fram till att slå ihop underrubrikerna fågelflyttning och ruggning till en eftersom de är nära sammankopplade och de inte är så stora underrubriker. Dessutom har jag börjat fila lite på inledningen och funderat över arbetet som helhet. Så känts som om jag fått gjort en del idag och det känns bra. Bara att fortsätta jobba på imorgon med bakgrunden. Funderingarna runt mitt arbete tänkte jag skriva mer om imorgon, för nu tänkte jag faktiskt sova. Ha en skön kväll! :)

Lägesrapport


Här under kommer en lägesrapport, så som min situation ser ut nu:

  1. Projektplanen: Redogör för processen, alltså hur du kommit fram till projektet så som det ser ut nu. Vad har varit enkelt eller svårt med att skriva i projektplanen?
Från början funderade jag ut vad jag ville ha för projektarbete och kom till slut fram till att jag ville göra ett arbete som är kopplat till ringmärkning eftersom det är ett stort intresse och något som är lite annorlunda, och detta ville jag utnyttja. Jag valde att ha jobba med fågelarten gransångare eftersom den inte funnits i Västsverige tidigare, så jag tyckte den verkade intressant att undersöka. Jag bestämde tidigt att göra ett skriftligt arbete eftersom jag inte tror att så många skulle orka lyssna på något som handlar om en studie av en nästan okänd fågelart under någon längre tidsperiod…

Sedan kom jag igång med att leta reda på framtida bakgrundskällor för mitt arbete och jag lånade böcker på biblioteket. Dessutom kom jag fram till att en skriftlig uppsats nog var det bästa sättet att redovisa på, för arbetet blir ganska omfattande och upplägget passar delarna i mitt arbete bra. Det passar bra för vetenskapliga ämnen. I början av arbetets gång (och även innan jag bestämt ämne) var jag även med vid ringmärkning och fotograferade mycket.

Sedan kom en period med uppehåll i arbetandet när jag hade mycket omkring mig och fick skjuta upp slutdatumet. När jag sedan tog tag i arbetet igen skrev jag ny projektplan och hämtade in data för mitt arbete. Sedan såg jag till att helt fastställa syfte, frågeställning och avgränsning för arbetet. Började lite mer att läsa på bakgrundsinfo och fixade bilder jag kunde använda mig av i mitt arbete. Dessutom sorterade jag upp materialet (ringmärkningsdata) och började skriva på arbetet. Samtidigt som jag fortsatte att skriva på det började jag även sammanställa data och göra diagram. Slutligen har jag gjort en muntlig delredovisning av mitt arbete och just nu är jag i det stadiet att jag har kommit en bra bit med mina diagram och kommit en bit på själva uppsatsen. Bakgrunden är snart färdigskriven, diagrammen jag gjort (och håller på med) är stor en del av resultatet och jag har en del funderingar om vad jag ska diskutera i diskussionen.

Det som varit svårt med projektplanen är att det är svårt att planera så långt i förväg – man vet inte innan vilka veckor som kommer vara mest hektiska i skolan (med andra skoluppgifter) och sedan kan oförutsedda saker hela tiden hända, vilket även skedde för mig. Under själva arbetet hittills så tycker jag det svåraste har varit att komma på ett bra sätt att presentera resultatet jag kommit fram till i diagram. Det som varit enkelt är själva skrivandet, då jag känner att jag vet mycket om både ämnet och har ganska koll på att skriva vetenskapliga texter.

  1. Tänk igenom syftet. Jobbar du efter syftet? Har du ändrat syftet?

Nej, jag tycker det övergripande syftet är bra: ”Syftet med undersökningen är att med hjälp av data kopplad till ringmärkningsområdet Industriängarna i Stenungsund undersöka fågelarten gransångare.” Detta har varit själva kärnan i mitt arbete och utifrån det har jag formulerat ett bredare syfte och flera frågeställningar. Men det jag känner är att det har blivit ett väldigt stort syfte och framför allt många frågeställningar. Jag borde kanske ha avgränsat mig lite mer.

  1. Har du fått avgränsa arbetet?
Jag har gjort lite avgränsningar, men jag borde nog gjort ytterligare eftersom arbetet blir väldigt stort och täcker in flera områden. Jag känns som om det kommer bli för mycket för att jag tydligt ska kunna dra slutsatser och diskutera kring alla resultat.

  1. Fungerar metoden? Har den behövt ändras, varför i så fall?
Min metod har i princip varit densamma under hela arbetet, fast jag har självklart använt mig av flera olika. Kortfattat kan jag säga att jag först varit med på plats vid ringmärkningen och framför allt tagit mycket foton men även tagit kontakt den vägen (se frågan under). Sedan har jag gått över på att läsa in mig på mitt ämne och skaffa mig kunskap om det. Samtidigt som detta har jag tagit mer kontakt och fått ringmärkningsdata från Industriängarna den vägen. Dessa data har jag sedan undersökt och sammanställt i diagram och tabeller. Dessutom har jag under hela arbetets gång skrivit en loggbok, senare i form av en blogg. Självklart har jag även skrivit på själva arbetet och hittat passande bilder. Dessutom jag har även hunnit med en muntlig delredovisning av mitt projekt.

  1. Hur har det gått med kontakter utifrån? Problem som uppstått? Hur har du blivit bemött?
Jag tycker det har funkat bra med kontakter utifrån. Thomas Liebig som är den som jag kunnat bolla idéer med och han har även hjälpt mig få ut allt material för min undersökning. Dessutom har han hjälpt mig att få svar på frågor och kontaktat ringmärkningscentralen för att jag skulle få lite data som han inte själv hade hemma. Det enda som kanske var lite mindre bra var att det tog lång tid innan jag kunde få ringmärkningsdatan, men samtidigt hade han mycket annat att göra då och han har tagit sig mycket tid att hjälpa mig så jag är mer än nöjd. Jag är jättetacksam för att han har stöttat mig så!

  1. Hur har det gått med att skriva loggbok? Om det inte har funkat så bra, varför har det inte gjort det? Några bra saker med loggboken?
Loggbok har gått ganska bra att skriva. Jag skrev nämligen saker redan under sommaren. Själva bloggen startade jag ganska sent, så det var ganska synd för det tog en tid att komma igång med den. Men tycker det är ett väldigt smidigt sätt att få ner all information – lätt att hitta inlägg och sortera upp dem samtidigt som ens handledare lätt kan läsa i den utan att man behöver hålla på att skicka en massa dokument över mail. Bra med loggbok eftersom man lätt kan gå tillbaka och se vad man gjort samtidigt som man reflekterar över sin process under arbetets gång.

  1. Har du bokat och varit på handledning? Hur har det funkat? Om inte; Varför?
Tycker det har funkat bra och jag känner att jag både fått lite hjälp med frågor men kanske främst att jag kunnat stämma av hur jag ligger till. Handledningar är bättre än bloggen när det gäller kontakt med handledaren tycker jag, för man kan lättare få mer respons öga mot öga.

  1. Tycker du att du har lagt ner det arbete som krävs för projektarbetet? Om inte varför då?
Jag känner att jag lagt ner många timmar på mitt projektarbete, men jag borde lagt ner ännu mer tycker jag eftersom det är ett så stort arbete. Helst så skulle jag kommit igång tidigare med vissa delar – men jag är ändå nöjd med vad jag hittills presterat. Självklart skulle jag ha velat komma längre än vad jag gjort nu, då jag ligger ganska så mycket efter i min tidsplanering (se nästa fråga).

  1. Hur ligger du till just nu? Följer du tidsplaneringen?
Min första tidsplanering var mycket översiktlig och den följde jag inte sådär jättebra, men jag sköt ju sedan upp mitt arbete och då gjorde jag en bättre och mer hållbar tidsplanering. Alla senare tidsplaneringar har jag sedan följt ganska bra i början men sedan har jag hamnat efter. Just nu borde jag uppdatera min projektplan eftersom den inte stämmer så bra. Det som jag märkt är att jag hela tiden överskattat min egen förmåga att arbeta effektivt – ett problem jag har är att jag är något av en tidsoptimist.

  1. Hur går du vidare nu? Nästa steg?
Nästa steg nu är att jobba på för fullt för att hinna bli klar i tid. Just nu ska jag koncentrera mig på att skriva klart bakgrunden och sedan på att göra klart diagrammen, så att jag sedan kan skriva resultat och diskussion.

  1. Tips och tankar som kan hjälpa dig vidare och som kan vara till gagn för de andra!
Har nog inte så originella tips. Mitt första är att man ska se till att komma igång med arbetet så tidigt som möjligt, då flyter allt på bättre och det blir troligen inte lika stressigt när det börjar dra ihop sig mot slutet. Mitt andra är att det är viktigt att man väljer ett ämne som är intressant, då blir man motiverad. Jag känner att mitt ämne har fått mig att vilja arbeta på det och det har gjort det hela lättare. Om man väljer något intressant så skjuter man troligen inte på det lika mycket och jag tror även att resultatet blir bättre. Sedan så tror jag även att det ger en mycket om man låter någon annan kika lite på arbetet och kommentera det under processen, och det har jag tänkt mig att se om jag hinner med.

NYTT inlägg! :)

Hejhej! :)

Har inte blivit ett inlägg på en hel månad. Lite för lång tid tycker jag. Men det betyder inte att jag inte har gjort något! Fast kan erkänna att jag varit lite lat med projektarbetet fram till för en vecka sedan ungefär. Men till mitt försvar kan jag säga att det var en hektiskt tid i skolan efter sportlovet. Och den senaste veckan (och lite under veckan innan) har jag faktiskt arbetat ca 15 timmar med mitt arbete. Kan nog faktiskt säga det utan att överdriva, även om jag inte riktigt har räknat dem. ;) Så vad har jag gjort sedan sist då?

Jo, har faktiskt gjort en hel del tycker jag, i alla fall för att vara mig. Jag har tagit beslut om hur jag ska använda mig av källhänvisning i mitt arbete (kanske inte det viktigaste beslutet i mitt arbete, men ändå). Niclas visade mig hur han hade gjort på sitt arbete, och har bestämt mig för att gå på något liknande och som jag funderat på innan: att använda fotnoter som sätts in i slutet av dokumentet, och alltså inte längst ner på varje sida så att de tar upp halva sidan med text. Detta visade sig vara lite krångligt, men jag fick till det ganska bra tillslut. Fick göra mina egna fotnoter i Word, men tycker de blev bra ändå.

Sedan så har jag även gjort flera nya diagram för mitt arbete. Jag har gjort ett som visar vinglängden hos gransångare, och det gick ganska snabbt och lätt att göra. Sedan har jag gjort flera diagram som visar sambandet mellan vikt och fettklass, men jag är inte helt nöjd med det eftersom det finns felkällor i det som jag måste göra något åt. Jag har nämligen inte tagit hänsyn till vilket vinglängd individerna har, utan klumpat ihop alla individer med med en viss fettklass oberoende av deras vinglängd. Men därför håller jag på med diagram där jag tittar på hur vikten ser ut vid en viss fettklass och vinglängd. Det som gör det svårt är dock att underlaget då blir ganska litet i varje "grupp" vilket gör att slumpen kommer att kunna påverka resultatet mer. Men jag håller på med lite andra metoder att visa samma resultat, så får se hur jag gör med det problemet. Kommer nog ett inlägg senare om det. :)

Detta diagram visar hur fördelningen ser ut hos olika gransångare vad gäller vinglängd. Tycker den här typen av stapeldiagram passar bra eftersom jag delat upp vinglängden i intervall, och man får en bra uppfattning om vad som är "normalt" för arten.


Här är mitt första diagram som visar sambandet mellan vikt och fettklass. Dock har jag inte tagit någon hänsyn till vinglängden hos fåglarna i de olika fettklasserna. Personligen tror jag inte att själva mönstret påverkas speciellt mycket av det, men jag bör ändå göra ett till diagram som tar hänsyn till vinglängden. Sedan får jag se vilket jag väljer att använda mig av. Men enligt detta diagram så ger ökat fett ökad vikt. Fettklass 1 betyder nämligen lite fett medan fettklass 6 betyder mycket fett. (Fettklass 1 och 2 är inte mycket att lita på då endast två av de fångade fåglarna ingick i dessa fettklasser, en i varje.)

När det gäller diagram som visar sambandet mellan vikt och vinglängd så fanns det ett större urval av fåglar i varje "grupp" vilket gjorde diagrammet mer tillförlitligt. Alla de undersökta fåglarna i diagrammet hade samma fettklass för att minimera felkällor. I diagrammet valde jag att klumpa ihop olika vinglängder så att varje grupp bestod av ett intervall. Medelvikten i varje sådan grupp tycker jag på ett bra sätt visar hur det skiljer sig mellan olika vinglängder, jämför med hur jag gjort på i det förra diagrammet.

Det här diagrammet visar att det finns ett samband mellan vikt och vinglängd. Alla de utvalda fåglarna hade fettklass 3, då resultatet skulle bli så tillförlitligt som möjligt. Fettklass 3 är den fettklass flest gransångare har. Om man ser på diagrammet ser man att det generellt tycks vara så att ökande vinglängd ger ökande vikt. Vinglängden är ett storleksmått på fågeln. (Vinglängden 52-53 mm är inte mycket att lita på då endast två individer hade denna längd på vingen.)

Ännu ett diagram (bestående av fyra st) har jag gjort, och detta visar vilka månader gransångare fångats under åren 1995-2012. De visar fördelning av månader då gransångare fångats. 1992 fångades också gransångare, men dessa var endast 2 st och båda fångades i september månad. Syftet med diagrammen är att se om det skett en förändring över åren.

Dessa diagram visar fördelningen av antalet gransångare fångade i en viss månad. Jag vill se hur sammansättningen förändras mellan åren för att jag vill se vilken underart det rör sig om – rasen abietinus häckar i norra Sverige och passerar södra Sverige under flyttningen medan collybita häckar i sydvästra Sverige och kan ses där under häckningstid. Fåglar som fångats under sommaren borde då vara gransångare av rasen collybita. Diagrammen indikerar på att andelen sydliga gransångare ökat markant över åren på Industriängarna.

Om man bortser från alla diagram jag fixat och krånglat med så har jag även skrivit på själva arbetet och fixat lite på layouten i uppsatsen. Jag har nu skrivit klart om ringmärkning i bakgrunden och har fortfarande lite kvar att skriva på den. Men är glad att jag ändå är klar med en stor del i bakgrunden i alla fall, det är ju alltid något. :) Nu har jag tre kort bitar till att skriva i bakgrunden och en lång, och sedan ska jag göra klart alla diagram och tabeller och sedan har jag resultatet och diskussionen kvar som är stora delar i arbetet. Sedan är allt klar! :)

I fredags hade jag även handledning med Niclas, och vi pratade lite om jag skulle ha en muntlig presentation eller inte. Jag kände att jag gärna hade haft det, men att det blir lite ont om tid för mig att förbereda en till vecka 13 när jag har såpass mycket kvar på min uppsats att göra. Och sedan har jag ju redan gjort en delredovisning, så vi kom fram till att jag inte behövde göra ännu en. Fast känner mig alltid så osäker när jag ska ta sådana beslut, vill göra mer än vad jag egentligen hinner med, det brukar vara så tyvärr... :) Tycker fortfarande inte om att jag inte ska hålla en muntlig presentation. Skulle jag inte kunna ha haft en efter påsklovet kanske?

Sedan stämde vi även av lite hur jag låg till, och det känns som om jag har väldigt mycket kvar att göra som sagt. Men ska göra mitt bästa för att bli klar i tid! :) Jag nämnde även att det verkar bli väldigt många diagram i min uppsats, och det är nog bäst om jag försöker begränsa dem på något sätt. Annars hann vi inte prata om så mycket mer eftersom jag var tvungen att springa till min religionslektion. Så känner att jag nog borde boka in en till handledning nästa vecka eftersom det var lite andra saker som jag undrade över som jag inte hann ta upp (men kan erkänna att jag faktiskt var lite sen till min egen handledning med).

Övrigt så har jag skrivit en lägesrapport. Jag vet att jag borde skrivit den för längesedan, men har tyvärr fokuserat på själva arbetet när jag jobbat på det och den har hamnat lite i skymundan. Men bättre sent än aldrig antar jag. ;)

Slutligen så kan jag avsluta med att säga att jag fortfarande tycker arbetet är väldigt roligt och motiverande, men jag blir lite trött när jag sitter med samma diagram i flera timmar och inte kan få det att visa det jag vill... Jag känner ändå att jag hållit på med detta arbete i hundra timmar eller vad jag nu är uppe i. Fast tycker som sagt fortfarande att det är roligt, speciellt när jag känner att jag kommer någonstans och när jag jag gör något nytt i arbetet. :) Dessutom uppskattar jag handledningarna och tycker kommunikationen fungerar bra där, även om jag känner att jag gärna skulle haft en längre handledning förra gången. Men det är nog mitt eget fel, man ska inte äta lunch för länge så man blir sen till den... ;) Och tycker det var väldigt snällt av Niclas att leta reda på ett av sina gamla arbeten han skrivit för att visa mig hur han refererat.

Tänkte lägga upp ett inlägg snart med min lägesrapport, hoppas den är till någon nytta i alla fall! :)