tisdag 22 januari 2013

Börjat pyssla med att sammanställa data och göra testdiagram!

Hej igen!

Idag har jag jobbat lite på mitt projektarbete (känns skönt att komma igång med det igen) – det blev sammanlagt ca 4 timmar jag ägnade åt det idag. :) Tog ut och sorterade data angående kontrollerade fåglar, så att alla fåglar fångade mer än en gång hamnade för sig själva i en tabell. Dessutom började jag titta och pröva lite med olika diagram, alltså hur jag vill sammanställa min data. Jag har gjort några testdiagram för att se hur resultatet kan presenteras på ett bra sätt och för att lära mig lite närmare hur Excel fungerar när det kommer till diagram. :) Tycker det gick ganska bra, även om jag blir lite frustrerad på Excels funktioner då och då. Men allt gick att lösa genom att få lite hjälp från internet och genom att pröva sig fram och hitta egna lösningar. ;) T.ex. blev jag flera gånger frustrerad på att det inte gick att byta namn på vissa delar av diagrammet, men jag löste problemet genom att infoga egna textrutor. Lite onödigt pilligt men det funkade i alla fall och det är ju huvudsaken. :)

Här nedan kommer några testdiagram jag gjorde idag (OBS! Observera att det kan förekomma lite fel här och var):

Här är ett cirkeldiagram som visar fördelningen av vinglängden i mm hos ett antal gransångare. Tycker cirkeldiagram på ett bra sätt visar fördelningen av enskilda mått, även om det blir lite svårt att avläsa när det är så många olika vinglängder som uppmätts. Får se om jag vill använda mig av cirkeldiagram när jag räknar med alla olika vinglängder som uppmätts totalt... Men om cirkeldiagrammet blir svårt att tyda kan jag kanske förenkla det på något sätt? Får se hur jag gör.


Det här diagrammet visar vikten (i intervall) hos ett antal gransångare. Detta är ett möjligt sätt att presentera viktdata på, och ett som jag funderar på att använda mig av. Jag vill helst använda mig av intervall eftersom det blir så krångligt med en massa enskilda siffror för olika vikter, och då tycker jag att ett sådant här liggande stapeldiagram visar fördelningen på ett bra sätt. Tycker faktiskt det är tydligare än ett cirkeldiagram i det här fallet.


Här ett test på hur man kan presentera data från en individ (här RN 9718) som fångats vid mer än ett tillfälle. Rött och blått motsvarar två olika fångsttillfällen och visar tydligt likheter och förändringar mellan de båda tillfällena. Nackdelen med det här sättet att presentera data på är att det behövs ett diagram för varje individ, och det är 14 individer som fångats mer än en gång, vilket skulle innebära 14 diagram! Får ta och fundera på hur jag ska lösa det hela på ett bra sätt...

Diagrammet ovan visar fördelningen av fettklasser mellan olika månader hos ett antal gransångare. Månaden anges längst till vänster och fettklassen anges på de olika staplarna. Staplarnas längd anger antalet gånger fettklassen angivits under en månad, och på så sätt får man en översiktlig jämförelse mellan olika fettklasser och månader. Samtidigt kan man även få en uppfattning om fördelningen totalt.

Det här sättet att presentera den här datan på är ganska översiktligt och samtidigt innehållsrikt, och därför tror jag att jag kommer att använda mig av ett liknande sätt när jag börjar med de slutgiltiga diagrammen.

Så nu känner jag mig ganska nöjd över vad jag åstadkommit idag och tycker allt att jag förtjänar att gå och lägga mig. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar