onsdag 30 januari 2013

Diagram, svar på frågor, projektredovisning och bakgrundsskrivning

Hej!

Förlåt för den dåliga uppdateringen, men här kommer nu en:

I helgen skapades ännu ett diagram, den här gånget ett som visade åldersfördelningen hos gransångare. Resultatet presenterades som ett cirkeldiagrammet och blev nöjd med det. Tycker det är tydligt och bra. Sedan så hände det tyvärr (men inte förvånande) inte så mycket mer under helgen... Inte ens lite skrivande på bakgrunden vilket jag borde ha gjort.

Här ovan är mitt cirkeldiagram som visar fördelningen av gransångare med avseende på ålder.


Men i alla fall, igår så ringde jag Thomas och hörde med honom om de frågor jag skickat honom. Han hade sagt att han skulle höra av sig men det hade gått ett tag sen jag sist pratade med honom, så jag ringde honom ändå. Det visade sig att han varit på väg att skicka mail till mig faktiskt. ;) Men fick då istället svar på mina frågor via telefon, och det funkade lika bra. Hade några frågor så tycker det var snällt av honom att ta sig tid att svara på dem. :) Fick svar på några viktiga frågor såsom vad några rubriker i datan (som dock inte spelat någon central roll i mitt arbete) egentligen betyder. Dessutom fick jag reda på hur lång tid som måste förflyta innan en redan ringmärkt fågel ska räknas med i ringmärkardatan vid en återfångst. Och så fick jag även reda på de vad olika ruggningsklasserna för adulta fåglar står för – de har tre olika.

Förutom att få svar på lite frågor lovade även Thomas att skicka över lite filer via mail till mig så snart som möjligt. Dessa filer skulle innehålla en skala för fettklass hos fåglar liksom en skala för ungfågelruggning. Dessutom så sa han att han skulle försöka se om han kunde hitta lite återfynd av gransångare, sådana som är hittade på en annan plats än på Industriängarna. Sist men inte minst sa Thomas att han kunde hjälpa mig om jag skulle behöva hjälp med något. Väldigt snällt av honom! :) Blir alltid glad av att prata med Thomas, han är alltid så kunnig och villig att hjälpa till. Känner att samarbetet fungerar bra där! :)

Vad gäller idag så har jag nu äntligen börjat skriva på bakgrunden, och tänkte fortsätta lite med det även efter att jag skrivit klart detta inlägg. Har faktiskt kommit en liten bit med den delen så det känns i alla fall bra, även om jag ligger så mycket efter i min (orealistiska) planering att jag borde göra en ny projektplan snarast... På bussen väg till skolan idag påminde Anne mig om att vi skulle skickat in ett mail till våra handledare om vilken utrustning vi behöver till den muntliga presentationen v.7 (ligger ju efter de andra i planeringen då de har sin projektredovisning då) och kände mig säker på att jag skulle ha en kort muntlig presentation på 10-15 min. I skolan när jag skulle meddela min handledare Niclas det tillade jag dock att det skulle varit roligt att ha haft en annan typ av redovisning, även om det skulle tagit upp för mycket arbete med att fixa det till v.7 eftersom jag känner att jag måste lägga tyngdpunkten på att jobba på med själva arbetet. Jag ska ju ha min egentliga projektredovisning senare. Så meddelade att jag trots allt valde att ha en projektredovisning med en ppt på ca 10 min.

Hade tänkt att jag skulle försöka göra min presentation lite roligare genom att göra en fin ppt med egna bilder och lite egensammanställd statistik i alla fall. :) När jag pratade med Anne och Linnéa idag så verkade de vara riktigt intresserade av mitt projektarbete, så blir motiverad till att både fortsätta med att försöka få själva arbetet så bra som möjligt och att göra en bra presentation. Det får mig även att fundera lite över hur jag vill göra med själva projektredovisningen för mitt arbete. Ska jag göra den för naturtvåorna som går i akademi eller för klassen? Klassen är dem som jag skulle tyckt det varit roligast att redovisa för, eftersom jag vet att det är ganska många som är intresserade av att veta om vad jag sysslat med som projektarbete och vad jag kommit fram till i det. Dessutom vet jag att de är väldigt stöttande. Det som kan vara negativt är dock att jag i sådana fall kommer hålla två redovisningar för dem, och det är kanske inte lika roligt då.

Naturtvåorna i akademi lär däremot inte se min första muntliga presentation (delredovisning) och kanske därför skulle tycka det var intressant att få reda på lite om mitt projektarbete. Jag tror inte de har speciell koll på ringmärkning då de troligen inte har en fågelnörd i klassen... ;) Men samtidigt vet jag ju inte hur roligt de skulle tycka det var med en redovisning om en nästan okänd fågelart? Får nog höra lite med Anna-Sara vad hon skulle tycka om att jag möjligen skulle redovisa för dem (tror att hon har dem i åtminstone biologi om jag inte minns fel). Det som är lite tråkigt med att redovisa för dem är dock att de inte har samma koppling till ämnet som min klass eftersom vi allihop var med vid ett ringmärkningstillfälle på Industriängarna genom biologin.

Dessa två ovan nämnda alternativ är de jag mest funderat på men självklart finns det även andra alternativ. Men ett av dessa ska nog funka lika bra som andra lite mer storslagna redovisningsformer. Har lite idéer om hur jag ska kunna göra det lite mer intressant, och vill inte ha en för lång redovisning eftersom man då lätt kan bli trött och tappa intresset. Har funderat på om jag kanske ska se om jag kan få låna en uppstoppad gransångare från min förra skola inför redovisningen? Då får man en liten bättre uppfattning om fågeln. Dessutom tänkte jag kanske inleda projektredovisningen med ett litet fågeltest eller liknande. Då tycker jag själv att det blir lite roligare. :) Självklart ska jag även använda mig av egna foton. En redovisning är ju trots allt vad man gör den till!

Upptäcker att jag skrivit en himla massa idag, vilket inte var meningen från början... Hinner nog inte skriva något mer på bakgrunden trots allt.... Men sist men inte minst vill jag säga att jag idag även fått mailet från Thomas, det som han pratade om igår. Det var allt snabbt jobbat. ;) Nu får det vara slut på skrivandet idag (och tycker synd om dig Niclas som måste läsa allt jag skriver...).

Vänta, höll på att glömma en viktigt sak. Bokade handledning med Niclas på fredag, kände att det var dags. Men nu är det slut på skrivandet här, det lovar jag. ;)

Ha en trevlig onsdagskväll (snarare natt)! :)

torsdag 24 januari 2013

Två första "riktiga" diagrammen klara!

Hej igen!

Idag har jag ägnat drygt tre timmar åt projektarbetet, även om jag kanske inte borde ha gjort det... Har ju annat som måste pluggas på med. ;) Men kunde inte låta bli att syssla lite med diagram idag igen. Och jag VET att jag borde ha börjat skriva på bakgrunden om jag hade jobbat med projektarbetet, men jag hade inte tänkt att jag skulle jobba på det alls ju... Men diagrammen måste ju göras någon gång, så egentligen spelar det inte någon större roll om jag jobbar på statistiken till arbetet istället. Då blir det ju mindre arbete med det sen. :) Men det positiva med idag var att jag kom igång med att göra de slutgiltiga diagrammen, och att jag blev klar med de båda jag började arbeta på. Gjorde ett diagram som visar viktfördelningen (i intervall) hos gransångare och ett som visar antalet fångade fåglar per år 1992-2012.

Det här diagrammet visar viktfördelningen hos fågelarten gransångare. Valde att använda mig av just denna typ av diagram eftersom staplarna som ligger intill varandra tydligt visar fördelningen av vikterna, angivna i intervall. Att staplarna ligger så nära gör att de passar bra för just intervall, eftersom det blir en bra övergång då mellan dem. Att staplarna är stående (antalet fåglar angivet till vänster) gör även att intervallen flyter ihop på ett bra sätt tycker jag. Men det hade funkat bra med liggande staplar med.

Det här linjediagrammet visar antalet fångade gransångare på Industriängarna per år. På så sätt visar det tydligt en förändring över åren.

Men jag kan tillägga att det här digrammet höll på att göra mig galen eftersom det inte ville samarbeta, innan jag insåg att jag skulle välja en annan liknande typ av diagram för att kunna få axlarna som jag ville ha dem... Excel är lite skumt ibland. ;)

Förutom att ha gjort dessa diagram, vilket inte bara innebär att utforma dem utan även att sammanställa data för diagrammet innan, så har jag även hittat en bra internetsida med lite mått på gransångare. Har letat efter info om storleken hos hane/hona hos gransångare ett tag nu och blev glad när jag till slut hittade det jag letat efter! :) Igår så beräknade jag även genomsnittsvikten för en gransångare ringmärkt på Industriängarna (7,62 gram) och den lägsta respektive högsta uppmätta vikten (5,4 gram resp. 11 gram).  Tidigare idag så pratade jag även med lite med Linnéa om mina testdiagram för att fråga vad hon tyckte om dem för att få lite respons.

Så det känns som om jag kommer någonstans med mitt arbete nu när det börjar ge lite resultat! Blir väldigt motiverad att fortsätta arbeta nu, vilket kan förklara varför jag håller på med arbetet mer än jag kanske borde. ;)

Lite om min planering för resten av veckan:
Imorgon tänkte jag ta och ringa Thomas eftersom han inte hört av sig än, och kanske borde jag snart boka en handledning med? Vet inte om jag har så mycket att säga, men kanske kan vara bra att boka in en snart ändå? Träffade Niclas snabbt förra veckan under PA-tiden då vi bara stämde av ungefär hur jag låg till, men kanske skulle vara bra med en lite utförligare diskussion med? Har inte riktigt bestämt mig för om jag vill ha handledning snart eller om ett par veckor. :)

Men vad jag vet är att jag i helgen tänkte jag börja skriva på bakgrunden, även om det nog tyvärr inte blir så mycket då jag har annat att plugga. Men hoppas kan man alltid. ;)

onsdag 23 januari 2013

Pysslat lite mer med diagram

Idag har jag ägnat ca 4 timmar till åt att trixa lite med testdiagram för sammanställning av datan, och känner att jag börjar kunna Excel ganska bra nu. Har även testat att räkna ut lite summor och medelvärden med hjälp av Excels funktioner. Tycker det är lite klurigt att bestämma hur jag bäst kan presentera datan på, speciellt eftersom jag har så många olika områden som jag undersöker... Men här under visar jag lite av vad jag gjort idag:

Cirkeldiagrammet ovan visar åldersfördelningen hos ett antal gransångare. Det är ett bra och överskådligt sätt att visa åldersfördelningen på tycker jag. 10 står för årsunge, dvs. en fågel inne på sitt första kalenderår. 2+ innebär att fågeln är inne på sitt andra kalenderår eller mer.

Från det datum att en fågelunge kläcks till den 31 december samma år är den inne på sitt första kalenderår (en så kallad 1K-fågel) och från den 1 januari till den 31 december nästa år är fågeln inne på sitt andra kalenderår (2K-fågel) osv.

Linjediagrammet ovan visar antalet gransångare som fångats under de olika åren. Tänkte använda mig av ett linjediagram för jämförelser i antal mellan olika år då det på ett tydligt sätt visar förändringar.

Det här liggande stapeldiagrammet visar samma som det jag la in en bild på igår, men tror att detta är ännu bättre eftersom det samtidigt visar fördelningar mellan olika fettklasser under en månad på ett tydligt sätt. Behöver inte heller oroa mig för att diagrammet blir för högt, vilket kunde blivit fallet med det förra.

Hittade även ett bra diagram för att visa intervall i, vilket nog passar väldigt bra för att visa olika t.ex. olika vikter. Upptäckte även att det blev tydligare som stående, jämför med diagrammen i förra inlägget.

Så här skulle som sagt diagram för återfångade fåglar kunna se ut. Jag har valt att sätta vinglängd i en egen eftersom värdet i de staplarna är så mycket större i förhållande till de övriga. Problemet är dock fortfarande att det är 14 enskilda gransångare som återfångats, och det skulle kunna bli en hel del diagram då... Får fortsätta fundera på hur jag ska göra med den saken.

Så, detta är lite av vad jag åstadkommit idag. Tycker det gick bra även om jag känner mig lite oeffektiv. Nästa gång jag jobbar med mitt projektarbete borde jag nog se till att börja skriva på bakgrunden med, inte bara göra testdiagram och fundera över presentationen av data. Måste även komma igång med de andra delarna av arbetet. :)

Nu ska jag sova tänkte jag, så har inte så mycket mer att säga – förutom att en gransångare i genomsnitt väger 7,6 gram enligt min undersökning. Bara så ni vet. ;)

tisdag 22 januari 2013

Börjat pyssla med att sammanställa data och göra testdiagram!

Hej igen!

Idag har jag jobbat lite på mitt projektarbete (känns skönt att komma igång med det igen) – det blev sammanlagt ca 4 timmar jag ägnade åt det idag. :) Tog ut och sorterade data angående kontrollerade fåglar, så att alla fåglar fångade mer än en gång hamnade för sig själva i en tabell. Dessutom började jag titta och pröva lite med olika diagram, alltså hur jag vill sammanställa min data. Jag har gjort några testdiagram för att se hur resultatet kan presenteras på ett bra sätt och för att lära mig lite närmare hur Excel fungerar när det kommer till diagram. :) Tycker det gick ganska bra, även om jag blir lite frustrerad på Excels funktioner då och då. Men allt gick att lösa genom att få lite hjälp från internet och genom att pröva sig fram och hitta egna lösningar. ;) T.ex. blev jag flera gånger frustrerad på att det inte gick att byta namn på vissa delar av diagrammet, men jag löste problemet genom att infoga egna textrutor. Lite onödigt pilligt men det funkade i alla fall och det är ju huvudsaken. :)

Här nedan kommer några testdiagram jag gjorde idag (OBS! Observera att det kan förekomma lite fel här och var):

Här är ett cirkeldiagram som visar fördelningen av vinglängden i mm hos ett antal gransångare. Tycker cirkeldiagram på ett bra sätt visar fördelningen av enskilda mått, även om det blir lite svårt att avläsa när det är så många olika vinglängder som uppmätts. Får se om jag vill använda mig av cirkeldiagram när jag räknar med alla olika vinglängder som uppmätts totalt... Men om cirkeldiagrammet blir svårt att tyda kan jag kanske förenkla det på något sätt? Får se hur jag gör.


Det här diagrammet visar vikten (i intervall) hos ett antal gransångare. Detta är ett möjligt sätt att presentera viktdata på, och ett som jag funderar på att använda mig av. Jag vill helst använda mig av intervall eftersom det blir så krångligt med en massa enskilda siffror för olika vikter, och då tycker jag att ett sådant här liggande stapeldiagram visar fördelningen på ett bra sätt. Tycker faktiskt det är tydligare än ett cirkeldiagram i det här fallet.


Här ett test på hur man kan presentera data från en individ (här RN 9718) som fångats vid mer än ett tillfälle. Rött och blått motsvarar två olika fångsttillfällen och visar tydligt likheter och förändringar mellan de båda tillfällena. Nackdelen med det här sättet att presentera data på är att det behövs ett diagram för varje individ, och det är 14 individer som fångats mer än en gång, vilket skulle innebära 14 diagram! Får ta och fundera på hur jag ska lösa det hela på ett bra sätt...

Diagrammet ovan visar fördelningen av fettklasser mellan olika månader hos ett antal gransångare. Månaden anges längst till vänster och fettklassen anges på de olika staplarna. Staplarnas längd anger antalet gånger fettklassen angivits under en månad, och på så sätt får man en översiktlig jämförelse mellan olika fettklasser och månader. Samtidigt kan man även få en uppfattning om fördelningen totalt.

Det här sättet att presentera den här datan på är ganska översiktligt och samtidigt innehållsrikt, och därför tror jag att jag kommer att använda mig av ett liknande sätt när jag börjar med de slutgiltiga diagrammen.

Så nu känner jag mig ganska nöjd över vad jag åstadkommit idag och tycker allt att jag förtjänar att gå och lägga mig. ;)

Fortfarande inget jobb på PA...

Är ledsen, men det blev inget projektarbete denna helgen heller... Så den här veckan får jag som sagt se till att komma igång ordentligt! Det är lite svårt att planera när jag ska jobba på det eftersom det bestäms av hur mycket uppgifter/prov jag har i de andra skolämnena...

Men även om jag har en hel del att göra denna veckan med så ska jag ändå se till att komma igång med PA igen. MÅSTE göra det, annars kan jag omöjligt hinna med min planering. Har inte heller ringt Thomas, hade hoppats att han skulle hört av sig snart men det har han hittills inte gjort... Så måste ringa honom de närmaste dagarna med. Får se hur mycket jag fått gjort på mitt arbete vid veckans slut, förhoppningsvis lite grann åtminstone. Börjar känna mig lite stressad nu... :/

torsdag 17 januari 2013

Mycket plugg...

Precis som jag trodde hann jag inte med att jobba på projektarbetet under förra helgen eftersom jag hade så mycket annat att göra i skolan, så därför kunde jag inte nå upp till mitt mål för veckan, tyvärr. :'(

Den här veckan är det också MYCKET att göra, men ska försöka se till att jag hinner börja skriva på bakgrunden åtminstone. :) Sen får jag jobba på som bara den de två veckorna efter för att hinna ikapp, se min projektplan. Har i alla fall inte riktigt lika mycket andra läxor/uppgifter i skolan då, så får se till koncentrera mig på PA då. :)

Thomas har förresten inte heller hört av sig, så får ta tag i det med under helgen. :)

fredag 11 januari 2013

Läst bakgrundsfakta om ringmärkning

I onsdags ägnade jag ca 2 timmar åt att läsa bakgrundsfakta om ringmärkning inför skrivandet av den delen i själva arbetet. Hittade lite statistik över samtliga ringmärkta gransångare i Sverige och de återfynd som gjorts av arten (från det att ringmärkning började bedrivas i Sverige fram till 2008). Skulle vara intressant att ha med i arbetet, men får då se till att få in det under ringmärkningen på ett bra sätt. :) I vilket fall känns det bra att jag fick jobbat lite med projektarbetet i onsdags, men är rädd att jag inte hinner plugga så mycket nu under helgen eftersom jag har otroligt mycket skoluppgifter som måste göras... Tycker det är synd, för har hela tiden väldig lust att göra PA, det är så roligt nu! :)

Förresten får jag inte glömma av att boka ett nytt handledningstillfälle nu när skolan dragit igång igen...

tisdag 8 januari 2013

Ringt Thomas och skickat nya frågor

Blev inget inlägg igår efter att jag ringt Thomas. Men det jag gjorde var att jag ringde honom och hörde med hur det låg till med den del av ringmärkningsdatan jag inte fått (en liten men viktig del). Han sa att han inte hade kontaktat Ringmärkningscentralen än, men att han troligen skulle göra det under veckan. Han har också haft jullov. ;) Dessutom har dem haft stängt nu under julen och precis öppnat igen. Så Thomas skulle kontakta mig igen när han hört med dem på RC, som har datan (Ringmärkningscentralen ligger under NRM, Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm). Så det känns bra, snart har jag allt! Den data jag saknar lär inte ta lång tid att sortera då det troligtvis bara rör sig om några individer, så det är inte så farligt att jag får den senare än den övriga datan. Har ju ändå inte kommit så långt med sammanställningen av data så. :)

Förutom att höra hur det låg till med datan hade jag dessutom fortfarande lite frågor angående den data jag fått. Så skickade dessa i ett nytt mail till Thomas. Det var lite rubriker i datan som jag inte visste vad de stod för etc, men inte riktigt samma frågor som i förra mailet. Känns bra att ha fått gjort båda sakerna idag. :)

Kan avsluta med att säga att jag tycker det är väldigt bra att ha Thomas som är så hjälpsam och kunnig. Uppskattar det verkligen! :) Det gör mig bara mer taggad att fortsätta med arbetet!

måndag 7 januari 2013

Ny projektplan!

Här under kommer min nya projektplan:


Innehåll

Beskrivning

Syfte
Frågeställning
Avgränsning





Syftet med undersökningen är att med hjälp av data kopplad till ringmärkningsområdet Industriängarna i Stenungsund undersöka fågelarten gransångare.

Avsikten är att undersöka de aktuella fåglarna utifrån ålder, vinglängd, vikt, fettklass och ruggningsstadium vid tillfället för fångsten, samt det datum och klockslag de infångades. Målet är att även återfynd av fåglar med anknytning till Industriängarna undersöks, liksom att undersöka om det går att urskilja mönster för kön och underart. Intentionen är dessutom att antalet fångade gransångare mellan olika år jämförs för att se om man kan urskilja en förändring över åren.

Detta breda syfte ger ett flertal frågeställningar, vilka preciserar undersökningens omfattning. Hur ser åldersfördelningen ut hos de gransångare som fångats på Industriängarna? Hur lång är vinglängden hos de infångade individerna? Hur mycket väger fåglarna vid fångsttillfället? Hur ser fördelningen av gransångare ut med avseende på fettklass? Finns det samband mellan vikt och fett samt tid på året hos de fångade individerna? Hur inverkar vinglängden på vikten? Hur ruggar gransångaren? Hur ser gransångarens flyttningsvanor ut? Hur har individer förändrats från märkningstillfället till återfångsttillfället? Finns det några tydliga skillnader mellan honor och hanar samt mellan olika underarter? Har en förändring skett vad gäller de fångade gransångarna över åren?

Undersökningen avgränsas till att omfatta en fågelart, gransångare, som undersöks utifrån data insamlad i samband med ringmärkning. All data som rör gransångare är avgränsad till individer som har anknytning till Industriängarna i Stenungsund, antingen genom att de märkts eller kontrollerats genom återfångst i området. Det tidsintervall som ringmärkning på gransångare bedrivits på Industriängarna är 1992-2012 och samtidigt det intervall som avgränsas i den här undersökningen.

Metod
Material




Använda mig av insamlad information (data) om gransångare under de år som ringmärkning bedrivits på Industriängarna. Tänkt att sammanställa olika tabeller och diagram över gransångare i arbetet, som huvudsakligen ska vara skriftligt.
Information om arten gransångare, fågelflyttning, ruggning, Industriängarna och även om ringmärkning måste inhämtas för att slutsatser ska kunna dras ur arbetet. Denna information hämtas från olika källor, såsom böcker, internet och ev. expertkunskap från Thomas.
Ska även använda mig av egna foton/skisser i mitt arbete.

Tidsplan


v.2 Börja skriva på bakgrund och sammanställa/välja ut data
v.3 Skriva på bakgrunden + sammanställa/välja ut data
v.4 Skriva på bakgrunden + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder
v.5 Skriva på bakgrund/inledning + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder
v.6 Skriva på resultatet + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder + förbereda kort muntlig presentation
v.7 Skriva på resultatet + fixa layout/bilder + förbereda/hålla kort muntlig presentation
v.8 Skriva på resultatet/diskussionen + fixa layout/bilder
v.9 Skriva på diskussionen + fixa layout/bilder
v.10 Skriva på diskussionen + fixa layout/bilder
v.11 Skriva sammanfattningen och skriva klart källförteckning (källförteckningen skrivs troligtvis flytande)
v.12 Kolla igenom arbetet slutligt, vara klar med själva arbetet, förbereda muntlig presentation
v.13 Projektredovisning, börja fokusera på PM
v.14 Vara klar med PM!

Presentation
Redovisning

Vetenskaplig uppsats och kortare muntlig presentation av ämnet för en mindre grupp (klassen eller liknande)



Känner att det var dags att göra en ny. Dels så var syfte/frågeställning/avgränsning inte uppdaterad och dels så kände jag att jag behövde vara lite mer utförlig i min planering, så att den blir lite mer ingående och inte så översiktlig. Då ser jag nämligen tydligare hur jag ligger till i min tidsplanering. En annan förändring är att jag flyttade "Börja skriva på bakgrunden" till vecka 2 istället för vecka 1, eftersom jag inte kom igång med det förra veckan.

Som man kan utläsa ur projektplanen lägger jag ner mycket tid på bakgrunden eftersom den är så omfattande, men samtidigt lägger jag även ner mycket tid på resultatet eftersom det är själva kärnan i arbetet. "Skriva på resultatet" står dock bara med under tre veckor, men samtidigt är "sammanställa/välja ut data"en stor del av själva resultatet, och detta står med under 5 veckor. Därför ägnar jag mig sammanlagt ca 7 veckor åt resultatet (se ovan). Diskussionen kommer jag arbeta på under 3 veckor, då detta också är en mycket viktig del av arbetet där slutsatserna dras. Kan även hända att jag får lägga lite tid på den i vecka 11. Jag får se hur det ser ut med tiden till de olika delarna lite längre fram, planeringen är ju inte huggen i sten. Kan hända att jag upptäcker att jag vill fördela tiden lite annorlunda, men just nu ser projektplanen ut så här.

Något som inte står med i planeringen är att jag idag tänker kontakta Thomas angående lite data från återfångade gransångare, den som ligger hos Ringmärkningscentralen. Beroende på vad vi kommer fram till kan planeringen komma att ändras lite, t.ex. om vi behöver träffas en gång till för utbyte av data. Men återkommer senare idag om vad vi pratat om. :)

Börjat skriva på arbetet

Har inte gjort ett inlägg på ett par dagar, men här kommer ett. Igår (v.1) satt jag drygt 1 timme med att börja sätta upp en mall och började skriva på själva arbetet. Började med inledningen, eftersom jag redan i princip skrivit klart syfte, frågeställning och avgränsning som ingår i den. Behöver bara göra några mindre ändringar i texten. Band ihop syfte och frågeställning på ett bättre sätt eftersom de går under samma underrubrik i inledningen och borde kanske även motivera avgränsningen mer? Är dock inte helt säker på detta, får se till att skriva själva inledningspunkten först för att se hur jag vill ha det. :)

Igår så bestämde jag även underrubriker till underrubriken som handlar om gransångaren i bakgrunden. Dessa är baserade på artfaktablad vi skrivit på Nordens Ark om olika djur. Tycker nämligen att detta är ett bra sätt att beskriva en art på, även om jag inte har med en underrubrik om hot/åtgärder eller liknande (som vi hade när vi skrev artfaktablad på NA) eftersom detta inte ligger som fokus i mitt arbete. Istället har jag bara en underrubrik som heter populationsstatus som jag anser vara mer aktuell då den även beskriver hur populationer utvecklar sig – något som är viktigt för mitt arbete.

Innehållsförteckningen till mitt arbete än så länge.

Trots att jag skrev underrubriker till bakgrunden (och bestämde underrubriker till underrubriken granångare) började dock inte skriva på själva bakgrunden, vilket jag enligt min planering borde gjort. Det känns lite tråkigt att jag inte hann med det den här veckan men jag har gjort så mycket annat på mitt projektarbete så det känns som om jag har klarat att hålla min projektplan ändå. Har ju letat och hittat en hel del bilder vilket jag inte skulle ha börjat göra förrän v.3. Dessutom har jag fått en ordentlig överblick över datan i och med att jag sorterat den, så man kan säga att jag börjat sammanställa datan. Så känns allt som jag kommit en bra bit på mitt projektarbete ändå.

Idag så tänkte jag även göra en ny projektplan, tycker att det är på tiden. Den som gäller för tillfället är ganska översiktlig, så känner att jag kan behöva en lite mer utförlig plan. Vad gäller den gamla så tycker jag att jag lyckats hålla tidsplaneringen ganska bra. Ligger nästan i fas med den, så det känns bra. Det som jag känner att jag gjort är att jag hoppat lite i min planering, så när jag borde börjat skriva på bakgrunden har jag istället ägnat många timmar åt att hitta och se över foton vilket jag inte skulle börjat med förrän senare. Men å andra sidan är det nog svårt att göra en så bra planering att man kan lyckas följa den slaviskt. ;) I vilket fall som helst känner jag mig fortfarande motiverad att fortsätta med arbetet (även om det känns lite tråkigt att jag inte ligger helt i fas med min projektplan). Tycker fortfarande ämnet är väldigt intressant och roligt att arbeta med. Så efter jag skrivit en ny projektplan ska jag se till att börja skriva på bakgrunden. Tror dock inte att jag hinner med det idag, har en hel del andra läxor att göra med. Men det kommer i alla fall att bli under veckan. :)

fredag 4 januari 2013

Fixande med foton

Idag fortsatte jag med att jobba på det som inte funkade igår. Fixade färdigt med bilderna i iPhoto – utan att programmet kraschade. :) Så mycket mer hann jag inte med, då jag inte varit hemma så mycket idag. Men det jag gjorde idag, då jag såg till att individbestämma gransångarna igen på foton från Industriängarna, tog drygt 2 timmar. Dessutom såg jag till att ha alla foton backup den här gången. Förutom detta förde jag även in anteckningar på varje gransångare från ringmärkningsdatan, så att bildinformationen till varje foto i iPhoto innehöll information såsom ålder, vikt m.m. medan namnet på fotona var detsamma som ringnumret hos individen. Informationen fylldes i så stor utsträckning som möjligt – vissa individer visste jag dock inte lika mycket om. Men slutresultatet blev i alla fall foton som var översiktliga och innehållsrika, så det kändes som om jag uppnådde mitt mål. :)

Denna fågel är en årsunge och har ringnumret RU 9075. Vid fångsttillfället vägde den 7,0 g –
helt normalt för en gransångare. Fotot taget 15 september.

torsdag 3 januari 2013

Analyserat foton och sorterat data

Hej! :)

Idag har jag också suttit en hel del med mitt projektarbete, kanske närmare 9 timmar. Först satt jag mest med foton, sådana som jag själv tagit, för att föra över bilder på gransångare (och lite annat kopplat till ringmärkning/Industriängarna) till min skoldator från min andra dator med hjälp av ett USB-minne. Sedan la jag även in fotona i iPhoto där jag började att identifiera de olika gransångarna på bilderna – jag tog alltså reda på deras ringnummer med hjälp av egna anteckningar från i somras och med hjälp av ringmärkningsdata. Fåglar ringmärkta före 2012 kunde jag endast använda mig av ringmärkningsdatan för att bestämma (andra gånger jag varit med vid ringmärkning av fåglar på Industriängarna har jag också fotat gransångare några gånger). Alla individer som fotograferades under 2012 kunde jag bestämma och dessutom de flesta fotograferade innan 2012. Detta tack vare att ringmärkningsdatan anger den timme en fågel fångas, och inte bara dag. Då blev det möjligt att med hjälp av tiden då bilden är tagen ta reda på individ med stor säkerhet. En individ kunde jag dock inte bestämma alls, eftersom den inte kunde hittas i ringmärkningsdatan. Troligen är det en fågel som blivit kontrollerad (återfångad) vid fotograferingstillfället och som inte blivit ringmärkt för så länge sedan. Det är nämligen inte säkert att en sådan fågel räknas med i datan.

USB-minnen är bra att ha till mycket. Speciellt om iPhoto kraschar som det senare på dagen gjorde...

Dessutom la jag även in Thomas foton på gransångare i iPhoto och bestämde även dem i den utsträckning som var möjligt – här kunde jag dock bara bestämma en individ av tre med säkerhet.

När jag var färdig med bestämningen av ringnummer och höll på att sortera/överblicka andra bilder i iPhoto-mappen "Projektarbete" (som jag döpte den till) kraschade dock iPhoto – två gånger – och jag fick smått panik. Det visade sig att mappen hade tömt sig men bilderna (med sina namn) låg åtminstone kvar på en annan plats i iPhoto. Alla anteckningar jag gjort på bilderna försvann dock, så är inte så glad på iPhoto just nu... Efter andra kraschen blev jag väldigt irriterad och bestämde mig för att säkerhetskopiera iPhoto för att åtminstone vara säker på att bildernas namn (som i de flesta fall var ringmärkningsnumret) åtminstone skulle överleva.

Säkerhetskopieringen visade sig dock ta ett tag, så då bestämde jag mig för att sortera upp datan jag fått av Thomas. Det var trots allt det som jag borde ha gjort idag (antingen sitta med datan eller börja skriva på arbetet) även om jag suttit lite med datan även när jag fixat med bilderna. Kunde inte låta bli att fixa med foton, det är roligt och dessutom kände jag att jag ville veta vilka bilder jag har totalt eftersom det är bra att få en överblick. Men jag vet att det kanske inte var så prioriterat att sitta just med bilderna, men kändes ändå bra att få gjort lite med det. :)

I alla fall, sorteringen av datan gick desto bättre – inga kraschar här, även om Excel ville krångla lite ibland (som att endast alla tal som hade en decimal helt plötsligt fick en himla massa fler decimaler, men detta löste jag genom att se till att alla talen i kolumnen fick en decimal, även de som inte haft någon innan). Blev nöjd med sorteringen, datan är nu uppdelad efter år, månad, dag och timme för fångsten. Fåglar som är återfångade (kontrollanter) är även markerade med lila i den vita tabellen, vilket gör att datan är mycket mer översiktlig. Det är mycket lättare att hitta en enskild individ om man vet datum eller ringnummer eftersom ringnumren även till stor del kommer i ordning.

Hela sorteringen av datan fick ske för hand eftersom det inte gick att sortera datan efter datum direkt i programmet, då datumet är uppdelat på flera kolumner i Excel. Så fick kopiera och klistra in själv i en ny Excelfil i rätt ordning. Tog ganska lång tid, men det var det värt. Är väldigt nöjd med resultatet, se nedan. :)

Överst på tabellen med all data.

Slutet av tabellen med all data. Det lila visar återfångade fåglar.
Lägg märke till radnumret i vänstra hörnet.




























Så om jag ska sammanfatta dagen så kan jag säga att den gick från bra till lite sämre (vid krascherna i iPhoto) till väldigt bra när jag till slut var klar med sorteringen av datan i Excel. Imorgon ska jag se till att fixa till det sista med fotona, det som försvann vid kraschen. Ska se om jag kanske börjar skriva på bakgrunden med, men är inte säker på det eftersom jag nog även borde plugga lite annat med. :)

onsdag 2 januari 2013

Bakgrund

Så idag har jag ägnat närmare 10 timmar åt att huvudsakligen läsa på bakgrundsinfo om gransångaren på internet men även titta lite på syfte/frågeställningar/avgränsningar för att avgöra vad som borde ingå i bakgrunden till mitt arbete.

Så nu har jag kommit fram till att bakgrunden borde innehålla ett avsnitt som handlar om gransångaren som art (eftersom detta är helt centralt i arbetet och en förutsättning för att jag ska kunna analysera datan och dra slutsatser), ett som handlar om ringmärkning (då detta är vad som min undersökning är baserad på) och ett som handlar om Industriängarna och ringmärkningen som bedrivs där (då detta är platsen som mitt material (data) kommer ifrån). Dessutom ska det i bakgrunden ingå ett avsnitt som handlar om ruggning (då en av frågeställningarna är "Hur ruggar gransångaren?" och man kan tänkas behöva lite allmän information om ruggning för att kunna dra slutsatser angående gransångarens tidpunkt för ruggning) och ett som handlar om fågelflyttning (också det för att jag ska kunna diskutera och dra slutsatser i mitt arbete angående frågeställningarna). Att ruggning och fågelflyttning ska ingå i bakgrunden skapar även en förutsättning för att man ska förstå mer av resultatet.

Idag när jag läste rapporten Distribution and population changes of two subspecies of Chiffchaff Phylloscopus collybita in Sweden (2007), eller Utbredning och populationsutveckling hos två raser av gransångare Phylloscopus collybita i Sverige som den heter på svenska, så fick jag lite mer information om beståndsutvecklingen i Sverige och funderar på att inkludera information om det i bakgrunden under avsnittet som ska handla om gransångare. Dessutom ska jag se om jag kan få in information om förändringar i landskapet/klimatet under avsnittet som handlar om Industriängarna. Vill ju gärna få med dessa delar i bakgrundsfaktan för att kunna diskutera lite runt förändringarna i diskussionen. ;)

Men när jag läste bakgrundsfakta idag märkte jag att några saker inte stod som jag gärna skulle vilja ha haft uppgifter om – det rör sig om uppgifter som handlar om skillnader mellan hanar och honor samt mellan de två underarterna collybita och abietinus (som inte rör skillnader i fjäderdräkt). Phylloscopus collybita collybita är den ras som häckar i södra Sverige och P .c. abietinus den som häckar i norra Sverige. Jag skulle tyckt det varit bra om jag hittat uppgifter om att det ena könet är något större än det andra eller att de båda raserna skiljer sig i storlek eller tidpunkt för flyttning (eller något liknande). Det skulle möjligtvis underlättat för mig vid undersökningen eftersom jag nu bara får dra slutsatser av mitt egna arbete. Men å andra sidan kanske inte det är så dumt heller, då blir det lite mer spännande att se vad (om) jag kommer fram till något. :) Fast skulle åtminstone varit bra om jag kunde hitta information om hur det ser ut hos närstående arter (eller åtminstone någorlunda närstående arter) för att ha något att jämföra med.

Allt som allt tycker jag att det varit en lyckad dag som har givit ganska mycket! Det känns inte som om det varit bortkastad tid de där 10 timmarna eller vad det nu kan vara... Tycker faktiskt fortfarande att arbetet är spännande och väldigt intressant, även om det tar upp väldigt mycket tid. Imorgon så blir det att fortsätta med det, kanske ska jag kika lite mer på datan då eller så börjar jag skriva på själva arbetet. Får se vad jag känner för då. :)

Fotoletande på Flickr...

Igår blev det inte så mycket jobb på bakgrundsinformationen, utan istället fastnade jag på att leta reda på bilder på Flickr som jag kunde använda mig av i mitt arbete. Dessa foton var då alla Creative Commons-licensierade eftersom det är dessa som man fritt får sprida så länge man tillskriver fotografen bilden (många foton får man dock inte ändra eller använda kommersiellt, men det påverkar inte mig så mycket). Så jag ägnade ett antal timmar åt att hitta lämpliga foton... var nog totalt närmare 4 timmar jag gjorde detta. Kanske lite onödigt att jag la så mycket tid åt det igår när det kanske inte var så prioriterat... Fast det måste ju ändå göras någon gång, så helt bortkastad tid var det i alla fall inte kan jag försvara mig med. Och roligt var det ju i alla fall, så motivationen att fortsätta arbeta är fortfarande hög. ;)

Så IDAG tänkte jag göra det som jag skulle gjort i går, dvs titta lite mer på bakgrundsinformationen och bestämma lite mer exakt vad som ska ingå i arbetets bakgrund genom att jämföra den informationen jag har med arbetets syfte/frågeställningar/avgränsningar och datan jag fått. Lite lång mening men hoppas den är begriplig. ;)

En av de bilder jag hittade på Flickr igår. Den föreställer en gransångare
som sitter på en mobiltelefon! Fotograf: Sergey Yeliseev
Bildkälla

tisdag 1 januari 2013

Första inlägget 2013! :)

Blev inget nytt inlägg igår, hann inte med det. Vad jag däremot hann med igår var att läsa mer i boken Fåglarnas ekologi som är en av de två böckerna jag lånat på biblioteket för projektarbetet. :) Läste kapitlet om ruggning och det som handlade om ringmärkning. (Det som handlar om fågelflyttning läste jag dagen innan.) Det tog ca 1 timme tror jag.

Ett av de avsnitt i Fåglarnas ekologi som jag läste.


Känns bra att jag läst på en del nu inför skrivandet (tänkte ju att jag skulle börja skriva på bakgrunden den här veckan, se projektplan nr 4). Jag vet att det i planen inte står något om att läsa på bakgrundsinformation den här veckan (v.1), men jag fick inte gjort så mycket på projektarbetet förra veckan (vilket jag också trodde kunde inträffa mellan jul och nyår) så får göra lite från förra veckan med. ;) I vilket fall som helst så är läsande/sökande av bakgrundsinformation nära sammankopplat med skrivandet av bakgrunden – så även om jag hade läst på mer bakgrundsinformation förra veckan hade jag ändå behövt göra båda sakerna den här veckan. Så i vilket fall som helst så tycker jag fortfarande att jag ligger ganska bra till i min tidsplanering, jobbar ganska synkroniserat med den tycker jag. ;)

Idag så tänkte jag fortsätta titta lite bakgrundsinformationen till mitt arbete och försöka bestämma lite mer exakt vad som ska ingå i bakgrunden. Jag tänkte nämligen jämföra med mitt syfte och datan jag fått för att se om jag kommer fram till nåt bra idag. :) De närmaste dagarna borde det även komma upp en ny projektplan på bloggen, så håll utkik! ;)

Sist får jag inte glömma att önska er alla
Ett Gott Nytt År!


En snabb skiss som föreställer en gransångare, även den ritad igår. Funderar på att även använda mig av egna skisser i mitt arbete (och inte bara foton) men får se vilka som kan tänkas passa – det kan ju t.ex. visa sig att jag kanske skulle behöva vara i behov av en illustration som visar något specifikt.