Hej igen!
Nu har jag ägnat ca 2 timmar åt att helt fastställa syfte, frågeställning och avgränsning. Känner mig ganska nöjd att jag klarade att hålla min projektplan för den här veckan! Nu är det bara att jobba på så kan jag fixa detta! Känner också att arbetet blir roligare desto mer man jobbar på det! :)
Här under kommer syfte, frågeställning och avgränsning. Egentligen skulle väl allt sättas in i en ny projektplan, men det får jag ta och göra efter jul. Just nu ska jag sova och imorgon så ska jag umgås med släkt och familj, så titta in efter jul om det kommit en ny (uppdaterad) projektplan. :)
Ett av de nät som gransångare kan fastna i vid Industriängarna. Foto från ringmärkningen den 15 september. |
Syfte
Syftet med undersökningen är att med hjälp av data kopplad
till ringmärkningsområdet Industriängarna i Stenungsund undersöka fågelarten
gransångare. Avsikten är att undersöka de aktuella fåglarna utifrån ålder,
vinglängd, vikt, fettklass och ruggningsstadium vid tillfället för fångsten,
samt det datum och klockslag de infångades. Målet är att även återfynd av
fåglar med anknytning till Industriängarna undersöks, liksom att undersöka om
det går att urskilja mönster för kön och underart. Avsikten är även att antalet
fångade gransångare mellan olika år jämförs för att se om man kan urskilja en
förändring över åren.
Frågeställningar
Hur ser åldersfördelningen ut hos de gransångare som fångats
på Industriängarna? Hur lång är vinglängden hos de infångade individerna? Hur
mycket väger fåglarna vid fångsttillfället? Hur ser fördelningen av gransångare
ut med avseende på fettklass? Finns det samband mellan vikt och fett samt tid
på året hos de fångade individerna? Hur inverkar vinglängden på vikten? Hur
ruggar gransångaren? Hur ser gransångarens flyttningsvanor ut? Hur har
individer förändrats från märkningstillfället till återfångsttillfället? Finns
det några tydliga skillnader mellan honor och hanar samt mellan olika
underarter? Har en förändring skett vad gäller de fångade gransångarna över
åren?
Avgränsningar
Undersökningen avgränsas till att omfatta en fågelart,
gransångare, som undersöks utifrån data insamlad i samband med ringmärkning. All
data som rör gransångare är avgränsad till individer som har anknytning till
Industriängarna i Stenungsund, antingen genom att de märkts eller kontrollerats
genom återfångst i området. Det tidsintervall som ringmärkning på gransångare
bedrivits på Industriängarna är 1992-2012 och samtidigt det intervall som
avgränsas i den här undersökningen.
Som ni kan se så är syftet beskrivet med ganska många ord och frågeställningen innehåller många olika frågor – det får dock vara så, eftersom frågeställningen är det som preciserar syftet. Och syftet är övergripande att undersöka fågelarten gransångare utifrån insamlad data, och den datan är ganska omfattande – man kan i alla fall undersöka mycket med hjälp av den. Det är också vad jag vill göra, undersöka mycket vad gäller gransångaren eftersom det är roligare så.
När jag fick data av Thomas fanns det 7 individer som var ringmärkta på andra platser i Bohuslän än Industriängarna, och dessa valde jag att inte inkludera i mitt arbete eftersom dessa utgör en så liten del av det totala antalet fåglar och det skulle kunna vara en felkälla att undersöka fåglar ringmärkta på olika platser. Det blir även svårt att definiera området fåglarna ringmärkts i. Att bara undersöka Industriängarna är lättare.
En sak som jag funderat på att lägga till i mitt syfte är varför en förändring skett över åren med avseende på de fångade gransångarna. Dock är detta mer en fråga som lämpar sig i diskussionen, så sparar den nog till den istället. Det skulle göra att jag får desto mer att diskutera, vilket inte skadar. Det enda som kan vara ett problem med att inte ha med det i mitt syfte är att jag då inte kan ha frågeställningen "Hur har miljön och klimatet förändrats vid Industriängarna sedan 1992?" vilket annars skulle varit lämpligt. Med den skulle jag kunna ha samlat information om miljön/klimatet vid Industriängarna i min resultatdel. Det finns dock en bra anledning till att inte ställa sig den frågeställningen och det eftersom undersökningen skulle blivit ganska spretig och inte så avgränsad som den är nu. Och det känns bra att den åtminstone är ganska väl avgränsad. :)
Men jag kan nog lösa problemet genom att i bakgrunden till arbetet ha en underrubrik som handlar om just Industriängarna, alltså platsen för infångandet och ringmärkningen av fåglar. I den underrubriken skulle jag ju kunna skriva lite om hur Industriängarna såg ut 1992 och hur området förändrat sig till idag. Skulle ju kanske kunna intervjua Thomas om saken nästa gång jag träffar honom, vilket troligen blir i början av januari eftersom jag nog ska få datan som innefattar återfynden då. Skulle passat jättebra! :)
Nog om allt projektarbete nu. Det är ju trots allt julafton imorgon! Och en ny projektplan kommer nog efter jul med uppdaterat syfte, frågeställning och avgränsning. Så titta som sagt in om några dagar!
Det sista jag vill säga idag är att jag
önskar er alla en riktigt God Jul!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar