söndag 30 december 2012

Läst bakgrundsinfo inför uppsatsen

Hej igen!

Har inte blivit något inlägg på ett tag nu, så kände att det var dags för ett. Har fortfarande inte fått svar från Thomas men ska ringa honom i början av det nya året för att höra med honom om mina frågor och om datan med återfynd som jag inte fått än. :) Idag har jag ägnat drygt 3 timmar åt att läsa på om bakgrundsinformation till arbetet (handlat om gransångaren som art och om fågelflyttning) och hitta lite mer möjliga källor till bakgrundsinformationen och samtidigt få en uppfattning om vad som bör vara med i den. Jag känner att jag har en översiktlig plan på vad bakgrundsinformationen ska innehålla men känner att jag får fundera lite närmare på det hela. Ska jämföra mer med mitt syfte och datan för att se lite mer exakt. Har förresten tittat lite mer på datan snabbt idag med, kollade lite översiktligt vad de fångade gransångarna vägde vid fångsttillfället efter att ha läst om gransångarens vikt bland all den information jag gått igenom. Dessutom har jag funderat lite kring vikten hos gransångarna på Industriängarna.

En av de böcker jag läste i idag.


Tänkte jobba vidare imorgon med bakgrundsinformationen, så kolla gärna in då för en uppdatering! :)

Ha en bra nästan-nyårsafton! :)

söndag 23 december 2012

Syfte, frågeställning och avgränsning


Hej igen!

Nu har jag ägnat ca 2 timmar åt att helt fastställa syfte, frågeställning och avgränsning. Känner mig ganska nöjd att jag klarade att hålla min projektplan för den här veckan! Nu är det bara att jobba på så kan jag fixa detta! Känner också att arbetet blir roligare desto mer man jobbar på det! :)

Här under kommer syfte, frågeställning och avgränsning. Egentligen skulle väl allt sättas in i en ny projektplan, men det får jag ta och göra efter jul. Just nu ska jag sova och imorgon så ska jag umgås med släkt och familj, så titta in efter jul om det kommit en ny (uppdaterad) projektplan. :)

Ett av de nät som gransångare kan fastna i vid Industriängarna.
Foto från ringmärkningen den 15 september.

Syfte
Syftet med undersökningen är att med hjälp av data kopplad till ringmärkningsområdet Industriängarna i Stenungsund undersöka fågelarten gransångare. Avsikten är att undersöka de aktuella fåglarna utifrån ålder, vinglängd, vikt, fettklass och ruggningsstadium vid tillfället för fångsten, samt det datum och klockslag de infångades. Målet är att även återfynd av fåglar med anknytning till Industriängarna undersöks, liksom att undersöka om det går att urskilja mönster för kön och underart. Avsikten är även att antalet fångade gransångare mellan olika år jämförs för att se om man kan urskilja en förändring över åren.

Frågeställningar
Hur ser åldersfördelningen ut hos de gransångare som fångats på Industriängarna? Hur lång är vinglängden hos de infångade individerna? Hur mycket väger fåglarna vid fångsttillfället? Hur ser fördelningen av gransångare ut med avseende på fettklass? Finns det samband mellan vikt och fett samt tid på året hos de fångade individerna? Hur inverkar vinglängden på vikten? Hur ruggar gransångaren? Hur ser gransångarens flyttningsvanor ut? Hur har individer förändrats från märkningstillfället till återfångsttillfället? Finns det några tydliga skillnader mellan honor och hanar samt mellan olika underarter? Har en förändring skett vad gäller de fångade gransångarna över åren?

Avgränsningar
Undersökningen avgränsas till att omfatta en fågelart, gransångare, som undersöks utifrån data insamlad i samband med ringmärkning. All data som rör gransångare är avgränsad till individer som har anknytning till Industriängarna i Stenungsund, antingen genom att de märkts eller kontrollerats genom återfångst i området. Det tidsintervall som ringmärkning på gransångare bedrivits på Industriängarna är 1992-2012 och samtidigt det intervall som avgränsas i den här undersökningen.


Som ni kan se så är syftet beskrivet med ganska många ord och frågeställningen innehåller många olika frågor – det får dock vara så, eftersom frågeställningen är det som preciserar syftet. Och syftet är övergripande att undersöka fågelarten gransångare utifrån insamlad data, och den datan är ganska omfattande – man kan i alla fall undersöka mycket med hjälp av den. Det är också vad jag vill göra, undersöka mycket vad gäller gransångaren eftersom det är roligare så.

När jag fick data av Thomas fanns det 7 individer som var ringmärkta på andra platser i Bohuslän än Industriängarna, och dessa valde jag att inte inkludera i mitt arbete eftersom dessa utgör en så liten del av det totala antalet fåglar och det skulle kunna vara en felkälla att undersöka fåglar ringmärkta på olika platser. Det blir även svårt att definiera området fåglarna ringmärkts i. Att bara undersöka Industriängarna är lättare.

En sak som jag funderat på att lägga till i mitt syfte är varför en förändring skett över åren med avseende på de fångade gransångarna. Dock är detta mer en fråga som lämpar sig i diskussionen, så sparar den nog till den istället. Det skulle göra att jag får desto mer att diskutera, vilket inte skadar. Det enda som kan vara ett problem med att inte ha med det i mitt syfte är att jag då inte kan ha frågeställningen "Hur har miljön och klimatet förändrats vid Industriängarna sedan 1992?" vilket annars skulle varit lämpligt. Med den skulle jag kunna ha samlat information om miljön/klimatet vid Industriängarna i min resultatdel. Det finns dock en bra anledning till att inte ställa sig den frågeställningen och det eftersom undersökningen skulle blivit ganska spretig och inte så avgränsad som den är nu. Och det känns bra att den åtminstone är ganska väl avgränsad. :)

Men jag kan nog lösa problemet genom att i bakgrunden till arbetet ha en underrubrik som handlar om just Industriängarna, alltså platsen för infångandet och ringmärkningen av fåglar. I den underrubriken skulle jag ju kunna skriva lite om hur Industriängarna såg ut 1992 och hur området förändrat sig till idag. Skulle ju kanske kunna intervjua Thomas om saken nästa gång jag träffar honom, vilket troligen blir i början av januari eftersom jag nog ska få datan som innefattar återfynden då. Skulle passat jättebra! :)

Nog om allt projektarbete nu. Det är ju trots allt julafton imorgon! Och en ny projektplan kommer nog efter jul med uppdaterat syfte, frågeställning och avgränsning. Så titta som sagt in om några dagar!

Det sista jag vill säga idag är att jag
önskar er alla en riktigt God Jul!
Skymning i Svanesund 8/12. Bilden har ingenting med mitt projektarbete att göra
men tycker den var vintrig och fin nu till jul, så la upp den på bloggen ändå... ;)


Uppsatsmall såhär dagen innan julafton...

Hej!

Sitter här i bilen på väg upp mot Huddinge och funderar på uppsatsmall till mitt projektarbete. Tittat runt lite på internet efter olika mallar (har både googlat och tittat på Uddevalla gymnasieskolas hemsida) och kommit fram till att jag vill ha en som liknar den vetenskapliga uppsatsmallen som ligger under Margretegärde på skolans hemsida, med några små förändringar. Vill gärna att det finns en underrubrik till inledningen på arbetet som heter Metod och material och en separat som heter Källkritik (jämför den andra bilden här under). Dessutom vill jag skriva källförteckningen enligt en annan modell än den som används i mallen. Vill hellre använda mig av en metod vi använt oss i arbeten på Nordens Ark, som är lite mer utförlig. Tror att denna mall skulle passa mitt arbete mycket bra – den är inte alltför krånglig och dessutom välbekant. Bakgrunden som är en egen rubrik är en viktig del i mitt arbete, och det underlättar att den är väl avgränsad som i den här mallen. Mallen innehåller ingen hypotes eller liknande vilket också passar mig eftersom mitt projektarbete är en undersökning då det är granskande och analyserande av data och inget experiment eller laboration.

Margretegärdes vetenskapliga uppsatsmall.
Bildkälla

Inledningens delar enligt den vetenskapliga uppsatsmallen för Margretegärde.
Bildkälla

Har jämfört olika mallar och många har ett liknande upplägg som Margretegärde men några utmärker sig. Olika skolors hemsidor på internet och även teknikprogrammet på Östrabo har en mall som starkt påminner om Margretegärdes. Den andra mall på Uddevalla gymnasieskolas hemsida som jag tittat på är en som egentligen är för högskolans C- och D-nivå, och den skiljer sig en hel del från de andra två. Den innehåller flera bra delar men är lite väl komplicerad tycker jag. Det är ju inte en lång högskoleuppsats jag ska sitta och skriva, kommer nog att ha fullt upp även om jag väljer en "lättare" (i alla fall mer välkänd) mall. Jag tycker snarare högskolemallen kan vara lite tips för mig om hur jag ska tänka runt arbetets upplägg och speciellt runt den avslutande diskussionen. Vissa delar som har egna rubriker i den här mallen kan vara punkter som man kan diskutera i diskussionen, t.ex. kritisk granskning av metoden och val av metod.

Uppsatsmall för högskolans C- och D-nivå.
Bildkälla

Känns bra att ha utnyttjat dötiden i bilen lite effektivt genom att kika lite på mitt projektarbete. Nu har jag äntligen helt bestämt mig för uppsatsmall och ännu en punkt på min projektplan för den här veckan kan bockas av! :) Roligt när man till slut jobbar på enligt planeringen – men har fortfarande bestämmande av syfte, frågeställning och avgränsning kvar för v.51. Eftersom v.51 slutar idag så borde jag nog börja med att klura på det med en gång. Har ju ändå inte så mycket att göra just nu, haha. :) Lika bra att sätta igång så att jag hinner med det idag.

Så förhoppningsvis kommer ett inlägg till idag, där jag helt fastställt syfte, frågeställning och avgränsning. Ha det så bra så länge och fortsätt med era julförberedelser! :)

fredag 21 december 2012

Frågor skickade :)

Nu har jag skickat lite frågor till Thomas, får se när han svarar. :)

Så länge tänkte jag tillägga en sak om mötet i tisdags som jag inte nämnde i det förra inlägget. Det är nämligen så att det finns några gransångare som ingår i datan som inte är fångade på Industriängarna, utan istället är fångade på andra platser i närheten, bl.a. Kyrkenorum (Stenungsund), Bredfjället (Ljungskile) och Käringön (Orust). Dessutom är en del av gransångarna ringmärkta på en CES-plats (Constant Effort Sites) som ligger vid Industriängarna men en bit bort från de övriga näten. CES innebär att man endast fångar fåglar under häckningsperioden. Läs mer om CES här:

Så frågan är väl nu om jag ska inkludera alla dessa platser i min undersökning? Om jag inte skulle göra det skulle gammal statistik gå förlorad, eftersom Thomas från början ringmärkte på olika ställen innan han upptäckte att Industriängarna var den plats som gav bäst resultat. Och det bästa skulle nog vara om jag har statistik från så många år som möjligt, eftersom det ger ett bättre underlag. Men jag inser samtidigt att olika platser skulle kunna innebära felkällor i mitt arbete, så är inte säker på om jag ska inkludera alla platser. Kanske borde jag bara begränsa mig till Industriängarna (med CES) eller till Stenungsund kommun?

När jag tittar på datan ser jag att det trots allt inte är så många gransångare som jag missar i statistiken (7 st) om jag endast tittar på data från Industriängarna – och det finns ringmärkta fåglar från 1992 och sedan från 1995 och framåt. Så tror att jag helst vill välja Industriängarna med CES, eftersom CES trots allt är en del av Industriängarna, även om fångstplatsen inte ligger precis vid de "vanliga näten". Bland CES-fåglarna finns även några som är könsbestämda (alla honor) och några återfynd, varför det finns lite intressant statistik där. Det känns mest naturligt att undersökningen kommer innehålla alla fåglar som fångats på Industriängarna, och då borde CES också inkluderas! :) Dessutom var mitt mål från början att undersöka fåglar fångade på just Industriängarna, och då borde CES-fåglar ingå men inte fåglar fångade på annat håll.

Så, nu har jag resonerat mig fram till att jag endast ska använda mig av all data kopplad till Industriängarna (där CES ingår)! :)

Avslutar med en bild från ringmärkningen den 15 september:

Svarthätta (en hane) fångad på Industriängarna.

Data inhämtad! :)

Hej igen!

Skulle hämtat datan i måndags (17 december) men blev dagen efter istället eftersom det hände en sak som gjorde att Thomas inte kunde träffa mig då.

När vi träffades den 18 december använde vi oss av ett databasprogram för att få ut allt material om gransångare ringmärkta på Industriängarna och exporterade datan till en Excel-fil som jag sparade ned på ett USB-minne. Utländska återfynd (fåglar ringmärkta utomlands kontrollerade på Industriängarna och fåglar ringmärkta på Industriängarna kontrollerade utomlands) ingick ej i datan eftersom den datan inte fanns i databasen utan på annan plats (hos NRM). Ett undantag är en norsk gransångare kontrollerad 2009 som låg i databasen.

Thomas förklarade vad de olika rubrikerna och siffrorna i kolumnerna stod för och hur jag skulle tolka tabellen. Sedan tittade vi även på några gransångarbilder han tagit, och jag fick använda mig av några i mitt arbete. Dessa bilder fördes också över till USB-minnet. Vi diskuterade även lite om arbetet och Thomas lovade att hjälpa mig med att få ut data på utländska fynd genom Naturhistoriska riksmuseet eftersom det är där datan ligger. NRM har koll på ringmärkningen i Sverige. Troligtvis kan jag få datan under jullovet.

Allt som allt tog mötet ca 2,5 timme. Tycker det känns jättebra att ha fått ut datan, även om några gransångare saknas i statistiken. Thomas har varit väldigt hjälpsam och tycker det varit väldigt snällt av honom att ge mig all statistik och några gransångarfoton! :) Tycker samarbetet har fungerat bra och jag känner att jag fått allt jag ville ha förutom datan på de utländska återfynden, men den ska jag ju förmodligen snart få. Så känner att jag börjar komma igång på allvar, vilket är roligt! Känns även skönt att jag arbetar på enligt den senaste projektplanen och blir glad när något fungerar som det ska! Man blir lite mer motiverad då. ;)

Den exporterade Excel-filen. Hela filen innehåller närmare 900 rader med gransångardata!


Hela den exporterade Excel-filen omfattar nästan 900 rader med data om gransångare, varav 25 är kontrollerade gransångare. Med andra ord är det en hel del underlag jag har att undersöka! Och de utländska återfynden ingår inte i detta... Men dessa är troligtvis inte så många. Det som är bra med att jag hämtade all data efter ringmärkningssäsongen (som nu är över) är att även de gransångare ringmärkta 2012 är med i statistiken.

Så nu är det bara för mig att sätta ingång med själva arbetet! :) Har redan fått en överblick över datan, så det är bara att börja nu! :) Ska bara maila lite frågor till Thomas angående tabellen och bilderna jag fick, har hittat lite siffror som jag undrar vad de betyder. ;)


Men i alla fall – kommer nog åtminstone göra ett inlägg till idag, så håll utkik efter det. Ha en bra decemberdag så länge! :)

torsdag 13 december 2012

Datum bestämt för inhämtande av data

Pratade med Thomas i måndags och vi kom överens om att vi skulle träffas måndag nästa vecka (v.51) istället, eftersom han helst ville träffas på torsdagen som jag inte tyckte var en bra dag (eftersom jag har en riksprov i kemi dagen efter). Skulle ringa honom igen i slutet av denna vecka för att dubbelkolla. Så det enda jag behöver göra är att flytta fram mötet en vecka i min tidsplanering. Kan nog hinna med det jag planerat hinna med v.50 och 51 på samma vecka, vi slutar ju skolan v.51. ;)

Idag har jag även letat bakgrundsinformation om ringmärkning, och tror nog att jag snart har så det räcker med bakgrundsinfo, fast kan ju se om jag hittar något bra om fågelflyttning med. Annars har jag ju en hel bok om det... :)

Egentligen kanske jag inte behöver uppdatera min projektplan, eftersom det bara är småändringar i tidsplaneringen. Det enda som skiljer sig från den tidigare är att jag inte gör något speciellt vecka 50, endast att jag eventuellt tittar lite på arbetet och bestämmer exakt vilken info jag vill hämta ut, men känner att jag har ganska bra koll på det redan. Dessutom skrev jag till att jag ev. ska få bilder/info av Thomas med. Förra gången jag pratade med honom sa han att han hade foton på gransångare (som inte är fotograferade i samband med ringmärkning) som jag kunde få använda mig av i mitt arbete, och dessutom sa han att han hade info om gransångare hemma om jag ville behövde. Tänkte att det är värt att kika på när jag träffar honom! Blir alltid glad av att prata med Thomas, han är positiv, hjälpsam, kunnig och kommer med bra tips! :)

I vilket fall som helst, här är min projektplan:

Innehåll

Beskrivning

Syfte
Frågeställning
Avgränsning





Att med genom av material (underlag) från Industriängarna, Stenungsund (en ringmärkningsstation för fåglar fångade i nät) undersöka fågelarten gransångare. Jag vill undersöka data från de fåglar som fångats i näten, dvs. deras ålder, vinglängd, vikt, deras ”fettklass” och det ruggningsstadium de befunnit sig i vid tillfället vid fångsten. Detta ska om möjligt jämföras med tid på året, dygnet och ev. med väder. Framför allt ska jämförelser mellan år göras och möjliga orsaker till likheter och skillnader. Även återfynd är mycket intressant att granska, samt att se om det går att se någon skillnad mellan könen. Speciellt intressant att undersöka är gransångarens expansion på Västkusten, som skett under senare år. Ur data som samlas in kommer jag att jämföra antalet fångade gransångare mellan olika år för att se om man kan urskilja en förändring över åren.

Metod
Material




Använda mig av insamlad information om gransångare under de år som ringmärkning bedrivits på Industriängarna. Tänkt att sammanställa olika tabeller och diagram över gransångare i arbetet, som huvudsakligen ska vara skriftligt.
Information om arten gransångare, fågelflyttning och även om ringmärkning måste inhämtas för att slutsatser ska kunna dras ur arbetet. Denna hämtas från olika källor, såsom böcker, internet och ev. expertkunskap från Thomas.
Ska även använda mig av egna foton/skisser i mitt arbete.

Tidsplan


v.50 Ev. förbereda lite inför mötet med Thomas
v.51 Träffa Thomas på måndagen och hämta ut data om gransångaren plus ev. även bilder/info. Ha tittat på datan för att få en överblick och ha bestämt mall för arbetet innan veckan är slut samt helt ha fastställt syfte, frågeställning och avgränsning
v.52 Läsa på/hitta mer bakgrundsinformation till ämnet samt titta lite på datan
v.1 Börja skriva på bakgrunden samt sammanställa data
v.2 Fortsätta skriva på bakgrund och sammanställa/välja ut data mer
v.3 Fortsätta skriva + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder
v.4 Fortsätta skriva + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder
v.5 Fortsätta skriva + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder
v.6 Fortsätta skriva + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder + förbereda muntlig presentation
v.7 Fortsätta skriva + fixa layout/bilder + förbereda kort muntlig presentation
v.8 Fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.9 Fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.10 Fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.11 Skriva sammanfattningen och källförteckning
v.12 Kolla igenom arbetet slutligt, vara klar med själva arbetet, förbereda muntlig presentation
v.13 Projektredovisning, börja fokusera på PM
v.14 Vara klar med PM!

Presentation
Redovisning

Vetenskaplig uppsats och kortare muntlig presentation av ämnet för en (troligtvis) mindre grupp (kanske klassen eller liknande)

torsdag 6 december 2012

Uppdaterad blogg och projektplan :)

Idag har jag gjort en ny layout på bloggen, vilket var roligt. Tyckte den behövde se lite färggladare och roligare ut, blir ju mer lockande att läsa då. ;) Det tog mig allt minst ett par timmar, men det var det värt.

Förutom att ha fixat med bloggen så har jag även sett till att få en uppdaterad projektplan. Den skiljer sig inte så mycket från den förra, utan det är främst tidsplaneringen som har blivit utsatt för några mindre förändringar. Fick ju reda på att jag inte kunde träffa Thomas under denna vecka (v.49), utan att det istället blir nästa vecka. Så därför var jag tvungen att göra lite ändringar i projektplanen (fast troligen hade jag uppdaterat den snart i vilket fall). Enligt min planering ska jag ha hunnit med lite saker innan jullovet börjar, och ska försöka göra mitt bästa för att följa planeringen men det kan vara svårt eftersom vi i klassen har en avslutande kemitenta fredag v.50 (vilken jag har PANIK över) så får se hur mycket jag hinner med.

Om man jämför med förra planeringen så har jag lagt till att jag ska bestämma mig för uppsatsmall v.51. Känner nämligen att jag måste ha klart för mig exakt vilken mall jag ska arbeta efter innan jag kommit för långt på arbetet. Dessutom ska jag ha formulerat mitt slutgiltiga syfte, frågeställning och avgränsning under vecka 51 istället för v.1 och inte ha börjat på bakgrunden förrän v.1. Har bytt plats på dessa för att det känns mer naturligt att göra det i den ordningen.

Tidigare fanns inte heller v.52 med, den hade fallit bort. I den här planeringen finns den dock med, även om jag inte räknar med att få gjort så mycket under veckan eftersom det är jul och nyår då.

Under veckorna 2-6 la jag även till att jag ska sammanställa den data jag fått från Industriängarna och välja hur jag ska presentera/använda mig av den i arbetet. Detta var inte med i förra planeringen men jag tänkte mig då att dessa delar ingick i skrivandet. Tabeller och diagram kommer bli en stor del av mitt resultat så den delen får jag låta ta upp mycket tid. Det är dock svårt att säga nu hur lång tid det kommer ta eftersom jag ännu inte har fått datan.

I vecka 6 har jag även lagt till "förbereda muntlig presentation" eftersom jag skulle ha något kort muntligt v.7. Annars är denna väldigt lik den förra projektplanen. :)


Innehåll

Beskrivning

Syfte
Frågeställning
Avgränsning





Att med genom av material (underlag) från Industriängarna, Stenungsund (en ringmärkningsstation för fåglar fångade i nät) undersöka fågelarten gransångare. Jag vill undersöka data från de fåglar som fångats i näten, dvs. deras ålder, vinglängd, vikt, deras ”fettklass” och det ruggningsstadium de befunnit sig i vid tillfället vid fångsten. Detta ska om möjligt jämföras med tid på året, dygnet och ev. med väder. Framför allt ska jämförelser mellan år göras och möjliga orsaker till likheter och skillnader. Även återfynd är mycket intressant att granska, samt att se om det går att se någon skillnad mellan könen. Speciellt intressant att undersöka är gransångarens expansion på Västkusten, som skett under senare år. Ur data som samlas in kommer jag att jämföra antalet fångade gransångare mellan olika år för att se om man kan urskilja en förändring över åren.

Metod
Material




Använda mig av insamlad information om gransångare under de år som ringmärkning bedrivits på Industriängarna. Tänkt att sammanställa olika tabeller och diagram över gransångare i arbetet, som huvudsakligen ska vara skriftligt.
Information om arten gransångare, fågelflyttning och även om ringmärkning måste inhämtas för att slutsatser ska kunna dras ur arbetet. Denna hämtas från olika källor, såsom böcker, internet och ev. expertkunskap från Thomas.
Ska även använda mig av egna foton/skisser i mitt arbete.

Tidsplan


v.49 Börja med att läsa lite om gransångaren och börja leta efter annan bakgrundsinformation till arbetet– se till att bloggen blir klar (att alla gamla inlägg ligger på sidan). Ta kontakt med Thomas söndag v.49 eller måndag v.50
v.50 Träffa Thomas (på tisdagen eller torsdagen) och få ut data om gransångaren samt ha tittat på datan för att få en överblick
v.51 Ha bestämt mall för arbetet innan veckan är slut, helt ha fastställt syfte, frågeställning och avgränsning
v.52 Läsa på/hitta mer bakgrundsinformation till ämnet samt titta lite på datan
v.1 Börja skriva på bakgrunden samt sammanställa data
v.2 Fortsätta skriva på bakgrund och sammanställa/välja ut data mer
v.3 Fortsätta skriva + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder
v.4 Fortsätta skriva + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder
v.5 Fortsätta skriva + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder
v.6 Fortsätta skriva + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder + förbereda muntlig presentation
v.7 Fortsätta skriva + fixa layout/bilder + förbereda kort muntlig presentation
v.8 Fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.9 Fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.10 Fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.11 Skriva sammanfattningen och källförteckning
v.12 Kolla igenom arbetet slutligt, vara klar med själva arbetet, förbereda muntlig presentation
v.13 Projektredovisning, börja fokusera på PM
v.14 Vara klar med PM!

Presentation
Redovisning

Vetenskaplig uppsats och kortare muntlig presentation av ämnet för en (troligtvis) mindre grupp (kanske klassen eller liknande)


Får hoppas att denna planeringen håller i stora drag, än så länge ligger jag ganska bra till i den (men kan ju vara för att jag skrev den idag kanske? Haha). :)

En uppdaterad blogg! :D

Så nu är bloggen uppdaterad – titta gärna in på de gamla inläggen jag gjort! :) Funderar även på att se över layouten lite – kanske gör jag lite ändringar i bloggens utseende. I kväll tror jag i alla fall att det blir ett inlägg till, så ni får hålla utkik! ;) Under tiden lägger jag upp en till bild från ringmärkningen (15/9) så att det blir lite mer färg i bloggen:

Det är inte bara fåglar som kan fastna i näten – det händer även att trollsländor
(här en blågrön mosaikslända) flyger in i dem.

Ha en trevlig decemberdag! :)

Gamla inlägg, v.48 – Handledning, ny projektplan m.m.


Här kommer till slut det sista inlägget som jag från början skrev i ett worddokument. Från och med nu ska det inte vara några gamla inlägg i bloggen. ;)

Margretegärde, Uddevalla 2012-11-29 v.48
Hade handledning med Niclas, tog ca 10 min. Diskuterade mest tidsplanen för mitt projektarbete och vi kom fram till att påsk borde passa bra för mig att vara klar med arbetet. Tänkte att sportlovet skulle ha funkat bra, men det är egentligen inte så många veckor dit (lovet är v.8) och just nu är det mycket annat att plugga på (och även annat att göra), så skulle nog blivit svårt... Men det gör ju inget om man skulle råka hinna bli färdig till dess (det är då de andra ska redovisa sina arbeten, slutdatumet har tydligen flyttats för alla). Känns som om jag ska kunna hinna det, om inte allt för mycket oförutsett händer. Annars känns det som jag har ganska bra koll, även om jag självklart knappt kommit någonstans… (vilket som sagt inte känns sådär jättebra, men samtidigt känns det skönt när jag pratar om det och jag känner att jag har bättre koll). Tycker det är bra med handledning, borde boka in det lite oftare. Det gör ju inget att det bara är korta möten – är nog i vilket fall som helst bättre med korta och ofta än långa och sällan. Tycker det känns bra att jag får hela kursen förlängd, det samarbetet har fungerat bra och smidigt. Annars så känner jag att borde ta mer initiativ till kommunikation (t.ex. via bloggen och möten) med Niclas. Men det har ju trots allt varit (och är fortfarande) ganska rörigt för mig…

Efter mötet jobbade jag en stund, ca 50 min, med en ny projektplan. Kändes bra att få gjort en ny! Samtidigt fick jag även bättre koll på läget vilket också kändes väldigt skönt. En ny projektplan behövdes verkligen eftersom den gamla knappt hade nån tidsplan och min situation ser annorlunda ut nu. Så la upp den på ett sätt som jag hoppas ska funka, men kommer troligen få ändra den ett antal gånger ändå… Den är inte så väldigt ingående än så länge, men den ger i alla fall en överskikt vilket är bra. Får försöka förbättra den allt eftersom.


Innehåll

Beskrivning

Syfte
Frågeställning
Avgränsning





Att med genom av material (underlag) från Industriängarna, Stenungsund (en ringmärkningsstation för fåglar fångade i nät) undersöka fågelarten gransångare. Jag vill undersöka data från de fåglar som fångats i näten, dvs. deras ålder, vinglängd, vikt, deras ”fettklass” och det ruggningsstadium de befunnit sig i vid tillfället vid fångsten. Detta ska om möjligt jämföras med tid på året, dygnet och ev. med väder. Framför allt ska jämförelser mellan år göras och möjliga orsaker till likheter och skillnader. Även återfynd är mycket intressant att granska, samt att se om det går att se någon skillnad mellan könen. Speciellt intressant att undersöka är gransångarens expansion på Västkusten, som skett under senare år. Ur data som samlas in kommer jag att jämföra antalet fångade gransångare mellan olika år för att se om man kan se en förändring över åren.

Metod
Material




Använda mig av insamlad information om gransångare under de år som ringmärkning bedrivits på Industriängarna. Tänkt att sammanställa tabeller och diagram över gransångare i arbetet, som huvudsakligen ska vara skriftligt.
Information om arten gransångare, fågelflyttning och även om ringmärkning måste inhämtas för att kunna dra slutsatser i arbetet. Detta hämtas från olika källor, såsom böcker, internet och ev. expertkunskap från Thomas
Ska även använda mig av egna foton/bilder i mitt arbete.

Tidsplan


v.48 Ta kontakt med Thomas igen, bestäm datum för att hämta data samt börja läsa på bakgrundsinformation till projektet, samt fixa bloggen!
v.49 Troligen träffa Thomas under veckan och få info
v.50 ha tittat på data och bestämt exakt vad som ska undersökas
v.51 börja med arbetet på allvar, börja skriva på bakgrunden
v.1 skriva mer på bakgrund, helt fastställa syfte, frågeställning och avgränsning samt sammanställa data
v.2 fortsätta skriva på bakgrund och sammanställa data mer
v.3 fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.4 fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.5 fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.6 fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.7 fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.8 fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.9 fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.10 fortsätta skriva + fixa layout/bilder
v.11 skriva sammanfattningen och källförteckning
v.12 kolla igenom arbetet slutligt, vara klar med själva arbetet, förbereda muntlig presentation
v.13 projektredovisning, börja fokusera på PM
v.14 vara klar med PM!

Presentation
Redovisning

Vetenskaplig uppsats och kortare muntlig presentation av ämnet för en (troligtvis) mindre grupp (kanske klassen eller liknande)
Min nya projektplan. Hoppas på att den ska fungera bra! :)


På PA-tiden hade vi lite info om slutprodukten och projektredovisning, och att arbetet ska vara klart v.7 istället. Då ska det tydligen vara projektredovisning med, och den får jag se till att vara med på. Vi diskuterade i smågrupper (halvgrupp) i projektgruppen och vi kom fram till att det är lite svårt för oss som har vetenskapliga uppsatser att göra så mycket annat än en muntlig projektredovisning, även om vi tycker att det kanske skulle varit roligare att ha hitta på nåt annat. Vi berättade även vilken slutprodukt vi ska ha, och det var vi alla säkra på i alla fall. Jag kommer troligen inte att vara klar med mitt projektarbete till v.7, så jag får ha min projektredovisning senare, kanske för klassen eller för naturtvåorna på akademi som Niclas föreslog. Får fundera på det lite först och se hur jag gör med det längre fram. I vilket fall som helst ska jag vara med v.7 också, men får fundera på hur jag kan berätta/visa mitt projektarbete för akademiarna på ett bra sätt. Får ta och tänka på det med!

Emmas håla, Orust
Ringde Thomas och hörde med honom om när jag kan komma och hämta ut data eftersom jag behöver veta hur jag ska planera upp mitt arbete, och dessutom måste jag se till att komma igång med det på allvar. Han trodde att det skulle funka först vecka 50, på tisdag eller torsdag, så skulle ringa honom igen och höra med honom på måndag v.50. Kändes bra att ha kontaktat honom igen så att jag har bättre koll på läget, blir lite lugnare då. Redan dags att uppdatera min projektplan som jag skrev i förmiddags ser jag! Hade planerat att få datan från Thomas en vecka tidigare, så får ändra lite. Får se till att kanske börja arbeta lite mer på bakgrunden till mitt arbete istället innan jag får informationen, eftersom jag ändå har ganska bra koll på vad jag behöver skriva i den och då kommer jag igång i vilket fall som helst. Känner mig i vilket fall allt mer motiverad till att sätta igång på allvar med mitt projektarbete när jag tar itu med min oro och panik (kan jag erkänna) över det!

En av de gransångare som ringmärkts i år. Kanske kommer den att vara med i den sammanställda datan jag ska få?  Ringmärkningssäsongen är ju över nu. Bilden ovan är från ringmärkningen den 15 september.
Kommentar: Samma dag som jag skrev detta i ett worddokument skrev jag samtidigt ett inlägg i här i bloggen, se november i bloggarkivet.