lördag 16 februari 2013

Delprojektredovisning

Så, nu är redovisningen äntligen gjord!

Var en väldigt rolig i torsdags att lyssna på alla andras projektredovisningar. Och kändes skönt att få gjort min egen med! Blev ganska nöjd med redovisningen, den kunde ha varit värre. Tyckte kanske jag pratade på lite fort, men Irina m.fl. sa att den var bra så får lita på dem. ;) Var en väldigt mysig alla hjärtans dag med mat, fika och olika projektredovisningar. Tycker allt var ordnat väldigt bra men synd att jag var tvungen att gå ifrån den sista redovisningen för att hinna med min buss... (Hade behövt vänta i två timmar extra annars.)

Nu när denna del är gjort känns det som om jag kommit en bit på vägen mot mitt mål. :) Inte så att jag är klar med arbetet, men känns skönt att veta att jag klarar av att göra en hyfsat bra presentation av ämnet, och en som folk inte helt dör av uttråkning av. Har till och med lite mer idéer jag kan använda mig av på min slutredovisning sen för att göra den lite roligare. Så känns bra att ha gjort en delredovisning eftersom jag då vet vad jag ska tänka på när jag senare gör min slutredovisning.

Var också roligt att så många i klassen kom och tittade på Irina, mig och Alvina. Fast tror allt att Irina hjälpte till att få dit folk genom att hennes ämne var hajar, som många är ganska nyfikna på. ;) Men tyckte det var kul att även två elever från Akademi (tror jag) var där, och att även rektorn lyssnade. :)

Men har hunnit med mer än (del)projektredovisning i slutet av veckan. Igår så hann jag även med en kort handledning med Niclas. Vi pratade lite om hur man ska göra med programmålen (för hade ju hört att man tydligen skulle skriva om kopplingar till dem i projektplanen) men det var inte så jätteviktigt för mig eftersom mitt ämne redan är så tydligt kopplat till dessa. Mitt projektarbete är ju ganska så "naturigt". Sedan så pratade vi även om mina frågeställningar som är så många. Men Niclas tyckte inte jag skulle bekymra mig så mycket över detta utan fortsätta att jobba på med det som jag gjort hittills. Han tyckte bara jag skulle ta bort några av dem om jag inte skulle hinna klart med dem, och det håller jag allt med om. ;) Förutom detta så diskuterade vi även lite kring den vetenskapliga mallen, och att jag kan göra lite som jag vill med den och göra det som känns bäst för mitt arbete. Detta hade jag redan tänkt göra, så fortsätter på samma sätt med det. Sättet att referera på är ett exempel på något jag måste förändra, för känns inte så bra att ha det som jag har det nu... Men vet inte riktigt hur jag ska lösa det än, tänkte titta runt i gamla NA-instruktioner för uppgifter vi fått, de brukar vara bra mallar där. Tänkte även titta hur olika naturvetenskapliga rapporter som går att hitta på internet ser ut. Då kommer jag nog på någon bra lösning, även om detta inte är världens största problem. ;)

Tycker att handledningen kändes bra, alltid bra att känna att man har en kommunikation. Så nu är det bara att fortsätta kämpa på med detta arbete så jag har någon som helst möjlighet att bli klar i tid! ;) Känns åtminstone lika roligt som alltid att fortsätta jobba på det, än har jag inte tröttnat på ämnet! Idag så tänkte jag se till att få gjort min lägesrapport som egentligen borde gjort under förra veckan... Och imorgon så kanske det blir ett inlägg lite hur jag tänker kring mitt resultat av arbetet. Så titta gärna in på bloggen under de närmaste dagarna! :)

En vacker bild på en gransångare. Fotograf: Ron Knight
Bildkälla

onsdag 13 februari 2013

Nytt diagram!

Idag har jag som sagt förberett mig lite inför presentationen imorgon, och dessutom sammanställt lite mer data. Har gjort ett diagram som visar fördelningen av olika fettklasser per månad och räknat ut hur gammal den äldsta fågeln är som antingen är ringmärkt eller kontrollerad på Industriängarna. Kom fram till att det finns nio individer som var antingen två år eller äldre vid kontrollen, varav fyra möjligtvis kunde vara äldre än två år. Exakt hur gamla fåglarna är går inte att räkna ut eftersom de inte är ringmärkta som boungar och man alltså inte vet när de kläcktes.

Det här diagrammet visar fördelningen av fettklasser efter månad. Staplarna visar tydligt hur fördelningen av fettklasserna skiljer sig mellan olika månader och hur antalet fångade gransångare även de skiljer sig mellan de olika månaderna.
Nu ska jag gå igenom min presentation en gång till och sen får jag nog se till att sova så jag är lite pigg imorgon! :)

Här är min presentation inför morgondagen!

Förberedelser inför morgondagen

Blev inget inlägg igår, men det betyder inte att jag inte fick något gjort. Fick faktiskt klart min korta ppt-presentation och fick även ganska koll på vad jag ska säga under presentationen på torsdag. Så känner mig faktiskt rätt nöjd med vad jag åstadkom igår. ;) Idag så har jag även övat lite mer på redovisningen. Men är ändå lite osäker på vad som är lämpligt att prata om under en delredovisning. Som det ser ut nu så har jag valt att prata om varför jag valt ämnet, lite kortfattad info om gransångare och ringmärkning, lite kort om metoden/materialet och lite av det resultat som jag hittills fått. Sedan så tänkte jag i slutet även berätta lite om att arbetet ännu inte är klart och vad jag tyckt om det hittills.

Tyckte allt detta verkar lagom mycket att säga under en kort presentation och känns ändå som en bra mix, så nu hoppas jag på att det går bra imorgon! :) Ska faktiskt bli kul att redovisa mitt projekt för allihop, och framför allt att lyssna på vad alla andra gjort! :)

tisdag 12 februari 2013

Skrivit på bakgrund och lite funderande

Hej igen!

Igår blev det gjort lite på projektarbetet, vilket kändes skönt. Börjar allt komma en bit på min bakgrund nu! :) Skrev på den i ca 2 timmar.

Tidigare igår så hade vi även genomgång om hur man skriver PM. Det är inget jag funderat sådär jättemycket på innan eftersom jag har känt att det är ganska avlägset för mig, men tycker att det verkar lite klurigt med att få till det bra nu när vi väl pratade om det. Men ska inte oroa mig över detta riktigt än! Även om vissa delar känns lite relevanta nu med, t.ex. att mitt syfte/frågeställning kanske borde ändras? Vet ju att det är ganska långt, men har inte riktigt vetat vad (om) jag borde göra något år det? Ihrén nämnde nämligen att det är väldigt viktigt att det hålls kort, och att man om det nu blir för långt borde omformulera det och istället beskriva arbetets innehåll under metoden. Blev lite förvirrad av det och känner att jag borde boka in en handledning snart igen... Har allt hunnit samla på mig lite frågor sen sist.

En annan sak som jag funderade över vad gäller PM är att man normalt sett (i alla fall i år) får nästan 3 veckor på sig att skriva det. Enligt min planering så ska det vara klart på ca en vecka. Den veckan är dock en lovvecka (påsklovet), men ändå. Det känns som om det kanske blir lite ont om tid för det momentet? Kanske borde jag säga att PM:et ska vara klart till åtminstone v.15 så jag får två veckor på mig i alla fall? Kan ju höra med Niclas också om hur lång tid det brukar ta att skriva det. Tror i och för sig att jag ska hinna med det under en vecka (när det är lov) eftersom jag redan skrivit så mycket här i bloggen om processen och allt. :) Om det nu inte skulle vara så så tror jag inte att det är någon panik om det blir klart först veckan efter.

Så nu idag tänkte jag ta att fixa i ordning presentationen inför redovisningen på onsdag, och även skriva lägesrapporten. Så titta in här om en stund och se om det lagts upp något nytt inlägg! ;)

måndag 4 februari 2013

Senaste projektplanen!

Idag så blev det lite skrivande på bakgrunden. Inte så mycket som jag hade velat, men blev lite text i alla fall – satt med det i närmare tre timmar. Har snart skrivit klart om ringmärkningen nu och det är en av de tunga delarna i bakgrunden. Under skrivandet idag så har jag på allvar börjat fundera på att dela in ringmärkningsdelen i olika underrubriker, men är ännu inte riktigt säker på vad dessa i sådana fall skulle heta. :)

Förutom att ha jobbat med att skriva på bakgrunden så har jag även gjort en ny projektplan (endast ändringar i tidsplaneringen):

Innehåll

Beskrivning

Syfte
Frågeställning
Avgränsning





Syftet med undersökningen är att med hjälp av data kopplad till ringmärkningsområdet Industriängarna i Stenungsund undersöka fågelarten gransångare.

Avsikten är att undersöka de aktuella fåglarna utifrån ålder, vinglängd, vikt, fettklass och ruggningsstadium vid tillfället för fångsten, samt det datum och klockslag de infångades. Målet är att även återfynd av fåglar med anknytning till Industriängarna undersöks, liksom att undersöka om det går att urskilja mönster för kön och underart. Intentionen är dessutom att antalet fångade gransångare mellan olika år jämförs för att se om man kan urskilja en förändring över åren.

Detta breda syfte ger ett flertal frågeställningar, vilka preciserar undersökningens omfattning. Hur ser åldersfördelningen ut hos de gransångare som fångats på Industriängarna? Hur lång är vinglängden hos de infångade individerna? Hur mycket väger fåglarna vid fångsttillfället? Hur ser fördelningen av gransångare ut med avseende på fettklass? Finns det samband mellan vikt och fett samt tid på året hos de fångade individerna? Hur inverkar vinglängden på vikten? Hur ruggar gransångaren? Hur ser gransångarens flyttningsvanor ut? Hur har individer förändrats från märkningstillfället till återfångsttillfället? Finns det några tydliga skillnader mellan honor och hanar samt mellan olika underarter? Har en   förändring skett vad gäller de fångade gransångarna över åren?

Undersökningen avgränsas till att omfatta en fågelart, gransångare, som undersöks utifrån data insamlad i samband med ringmärkning. All data som rör gransångare är avgränsad till individer som har anknytning till Industriängarna i Stenungsund, antingen genom att de märkts eller kontrollerats genom återfångst i området. Det tidsintervall som ringmärkning på gransångare bedrivits på Industriängarna är 1992-2012 och samtidigt det intervall som avgränsas i den här undersökningen.

Metod
Material




Använda mig av insamlad information (data) om gransångare under de år som ringmärkning bedrivits på Industriängarna. Tänkt att sammanställa olika tabeller och diagram över gransångare i arbetet, som huvudsakligen ska vara skriftligt.
Information om arten gransångare, fågelflyttning, ruggning, Industriängarna och även om ringmärkning måste inhämtas för att slutsatser ska kunna dras ur arbetet. Denna information hämtas från olika källor, såsom böcker, internet och ev. expertkunskap från Thomas.
Ska även använda mig av egna foton/skisser i mitt arbete.

Tidsplan



v.6 Skriva på bakgrunden + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder  + ev. börja förbereda kort muntlig presentation
v.7 Skriva på bakgrunden + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder + förbereda/hålla kort muntlig presentation
v.8 Skriva på inledningen/resultatet + sammanställa/välja ut data + fixa layout/bilder
v.9 Skriva på resultatet/diskussionen + fixa layout/bilder
v.10 Skriva på diskussionen + fixa layout/bilder
v.11 Skriva diskussionen/sammanfattningen och skriva klart källförteckning (källförteckningen skrivs troligtvis flytande)
v.12 Kolla igenom arbetet slutligt, vara klar med själva arbetet, förbereda muntlig presentation
v.13 Projektredovisning, börja fokusera på PM
v.14 Vara klar med PM!

Presentation
Redovisning

Vetenskaplig uppsats och kortare muntlig presentation av ämnet för en mindre grupp (klassen eller liknande)


Upptäckte att jag var tvungen att komprimera tidsplaneringen lite, eftersom det inte är så mycket tid kvar för de olika delarna i mitt arbete... Hamnade ju efter i min förra projektplan. Så nu MÅSTE JAG SE TILL ATT HÅLLA DENNA PROJEKTPLAN ANNARS BLIR DET ONT OM TID I SLUTET! Oroar mig redan för om detta kommer att hålla, men ska göra mitt bästa! ;) Ska försöka bli lite effektivare (haha, undrar hur många gånger jag intalat mig själv det?), men det är svårt att göra alltför mycket på arbetet när jag har mycket andra läxor förutom PA... Tror att min förra projektplan inte höll för att jag inte planerade upp mina andra läxor ordentligt, har inte gjort det det senaste... Men igår gjorde jag faktiskt en veckoplanering igen, så ska se till att försöka få koll på situationen igen. :) Sen är nog en annan anledning till att den förra planen inte höll att jag ligger lite efter i skolarbetet, men det ska jag försöka planera upp och ändra på nu! :)

När man tittar på planeringen så märker man att den som sagt är lik, bara mer komprimerad tidsmässigt. Så tänker på samma sätt som tidigare vad gäller tidsfördelningen för de olika skrivdelarna, se min förra projektplan. Kan kommentera att jag v.8 har sportlov och tänkte ägna mycket tid åt projektarbetet då. Dessutom tänker jag att jag v.13 kan ha både genrep och projektredovisning. :)

Fast när det gäller v.14 kom jag på en sak igår (lördag) – det är ju påsklov då, och jag har i min tidsplanering sagt att PM ska vara klart då. Fast det spelar kanske ingen roll att det är lov då?

I vilket fall som helst så tänkte jag se till att snart göra även lägesrapporten, vilken jag tänkte lägga upp här på bloggen. Gör den nog på tisdag tror jag, så titta in då! :)


söndag 3 februari 2013

Handledning m.m.

Hej!

Ska väl först och främst inte glömma att nämna att jag ägnade flera timmar (ca 4) åt att skriva på bakgrunden i onsdags.

I torsdags så lät jag även Linnéa kika lite på vad jag skrivit och hon tyckte det jag skrivit om ringmärkning hittills verkade bra i alla fall. Hon hittade snällt några grammatiska fel som jag missat. ;)

I fredags så hade jag handledning med Niclas och vi diskuterade lite allt möjligt. Han sa att han tyckte att det stod mycket bra på bloggen och att den var fin, så det blev jag glad över! :) Fast han undrade lite om jag visste vad jag ska diskutera om i diskussionen eftersom nog inte nämnt det så mycket. Förklarade lite vad jag tänkt mig att diskutera om för honom, men får nog se till att skriva lite mer om det vid själva bloggandet. (Översiktligt kan jag säga att jag i diskussionen tänkt koppla ihop den med bakgrunden och jämföra, dvs. jämföra t.ex. ålderfördelningen hos gransångare med att dödligheten hos småfåglar är mycket hög, och t.ex. se om andelen fett hos en fågel ökar frampå hösten ju närmare flyttningen man kommer, och t.ex. se om det går att hitta någon orsak till att gransångaren ökat på senare år (vilket jag redan kunnat utläsa ur datan från Industriängarna, se linjediagrammet i inlägget här).Dessutom har jag tänkt mig att reflektera lite över felkällor och hur arbetet kunde ha gjorts bättre, som vid alla andra diskussioner.)

Vidare pratade jag även med honom om min lägesrapport som jag inte skrivit, och att jag ska se till att skriva den. Det får nog bli imorgon eller under nästa vecka. Frågade dessutom lite om referenser med fotnoter och så, tycker nämligen inte att det ser så bra ut när halva sidan upptas av källförteckningar som det blir nu... Alltså undrade jag vad han rekommenderar, vet ju att det finns många olika sätt att referera på. :) Niclas sa att han skulle kolla upp det lite åt mig, så det var ju snällt. :)

Sen pratade vi även lite om redovisningen v.7. Tydligen så behöver jag inte redovisa muntligt mer än en gång, vilket jag trodde. Fast tror jag vill göra det ändå om jag hinner, tycker det skulle varit kul ändå även om det är skönt att det inte är något tvång. Fick ett bra tips av Niclas också – jag har ju varit lite fundersam hur jag vill ha min slutliga projektredovisning, men han gav mig en bra idé genom att föreslå att jag skulle kunna redovisa för klassen som en övning inför en slutlig redovisning för akademiklassen. Tycker hans idé var väldigt bra, hade faktiskt inte tänkt på det. ;) Så så skulle jag ju kunna göra, då får jag både redovisa för klassen vilket jag skulle tyckt varit roligt och dessutom redovisa för akedemi vilket skulle varit en liten utmaning. :) Men som Niclas sa så behöver jag ju inte bestämma mig för det än, så får fundera vidare på saken.

Men som sagt så kändes allt som en bra och givande handledning! :) Ska nog se till att boka in handledning lite oftare, känns som om samarbetet mellan mig och handledaren fungerar mycket bättre då. Det blir bättre när man pratar öga mot öga, bloggen är ju mest att jag visar hur jag ligger till och inte lika så mycket att få respons. Tycker även jag var bättre förberedd och hade då lite mer att prata om den här gången jämfört med förra, så förberedelse är a och o! Så blev faktiskt väldigt nöjd med handledningen, även om det var något jag glömde att nämna (fast kommer inte ihåg vad det var just nu). Får försöka minnas det till nästa gång och se till att vara förberedd då med! :)

Nu blir det att gå och lägga sig, borde inte sitta och skriva så här sent på kvällen...